Dolar stabilan, pod pritiskom su “naftne” valute

Dolar stabilan, pod pritiskom su “naftne” valute

Na svetskim valutnim tržištima vrednost dolara prema korpi valuta u sredu je stabilna, dok su zbog pada cena nafte pod pritiskom valute zemalja čija ekonomija u većoj meri zavisi od izvoza “crnog zlata”.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se jutros oko 97,76 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 97,62 boda.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo na 111,15 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 111,70 jena.

Američka valuta je ojačala u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula s jučerašnjih 1,1150 na 1,1130 dolara.

Dolar je osetnije, za 0,3 %, ojačao i prema britanskoj funti koja je pod pritiskom od juče, kada je guverner britanske centralne banke Mark Carney poručio da sada nije vreme za povećanje kamata u Britaniji.

Zbog toga je jutros cena funte skliznula na 1,2590 dolara, najniži nivo u dva meseca.

Snaga dolara temelji se na očekivanjima da će američka centralna banka do kraja godine još jednom zaoštriti monetarnu politiku, nakon što je prošle nedelje  povećala ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, po drugi put od početka godine.

Na dalje povećanje cene novca upućuju komentari nekoliko zvaničnika Feda, iako niz poslednjih podataka ukazuje na usporavanje rasta američke ekonomije i nižeg nivoa inflacije nego što se očekivalo.

Pod najvećim pritiskom su jutros valute zemalja čije ekonomije znatnije zavise od izvoza nafte jer su cene ′crnog zlata′ skliznule na najniže nivoe u sedam meseci.

Pad cena nafte posledica je naznaka da proizvodnja u SAD-u i nekim drugim ključnim proizvođačima ′crnog zlata′ raste, što umanjuje uticaj smanjenja proizvodnje članica OPEC-a.

Zbog pada cena nafte, jutros je kurs kanadskog dolara prema američkom imenjaku skliznuo 0,4 %, dok je cena norveške krune oslabila 0,2 %.

Izvor: GdeInvestirati / Hina
Previous Nove sankcije obaraju rusku valutu
Next Dinar ojačao, srednji kurs 121,7805 dinara za evro

You might also like

Svetske berze

Direktore na Wall Streetu očekuju veći rast bonusa prvi put od 2009. godine

Prosečni bonusi direktora na Wall Streetu ove bi godine mogli biti viši 15 odsto, što bi bio njihov prvi značajniji porast od finansijske krize 2009. godine, objavila je u petak

Berza

Wall Street: Indeksi na novim rekordnim nivoima

Na Wall Streetu su u ponedeljak svi najvažniji indeksi dostigli nove najviše nivoe u istoriji jer je američki Senat postigao dogovor o daljem finansiranju saveznih službi i jer kompanije objavljuju bolje nego što

Berza

Novi rekord dinara, srednji kurs 118,54

Dinar je danas na novom najjačem nivou prema evru u ovoj godini i zvanični srednji kurs iznosi 118,5471 dinar za evro, što je neznatna promena u odnosu na juče, objavila