Azijske berze pale, cene nafte u fokusu

Azijske berze pale, cene nafte u fokusu

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija pale, kao i na Wall Streetu dan pre, jer ulagače zabrinjava pad cena nafte na najniže nivoe u sedam meseci.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u minusu 0,4 odsto, dok su cene akcija u Singapuru, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,2 i 1,5 odsto.

U Šangaju su blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio na gubitku 0,7 odsto.

Azijske ulagače obeshrabrio je jučerašnji pad cena akcija na Wall Streetu, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih nivoa.

To je najviše posledica zabrinutosti ulagača zbog oštrog pada cina nafte jer proizvodnja u SAD-u i nekim drugim ključnim proizvođačima ′crnog zlata′ raste, što umanjuje uticaj smanjenja proizvodnje članica OPEC-a.

“Ulagači su očekivali da će se cene nafte kretati u rasponu od 45 do 55 dolara po barelu, no cene sve više slabe, a američki proizvođači postaju sve efikasniji”, kaže Ken Polcari, direktor u firmi O′Neil Securities.

Nakon što je juče potonula oko 2 odsto, zaronivši na najniži nivo u sedam meseci, jutros se cena barela na londonskom tržištu drži oko 46,02 dolara.

Na američkom se tržištu barelom jutros trguje po 43,55 dolara, dok mu je juče u ovo doba cena iznosila 44,25 dolara.

Jutros su jedino u Šangaju cene akcija blago porasle, oko 0,15 odsto, što se zahvaljuje odluci američke firme MSCI da u svoj indeks akcija na tržištima u razvoju uvrsti neke kineske A akcije.

A na valutnim je tržištima dolar stabilan, nakon dva dana rasta podržanog očekivanjima da će američka centralna banka još jednom u ovoj godini zategnuti monetarnu politiku.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se jutros oko 97,69 bodova, nedaleko od najvišeg nivoa u mesec dana, dok je juče u ovo doba iznosio 97,60 bodova.

Pritom je cena evropske valute skliznula na 1,1135 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1145 dolara.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na japansku, pa je kurs dolara skliznuo s jučerašnjih 111,75 na 111,40 jena.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Indeksi pod pritiskom zbog pada cena nafte
Next Grad Beograd prodaje stanove na ekskluzivnim lokacijama

You might also like

Svetske berze

Cene nafte pale više od 4 odsto, proizvodnja u SAD-u raste

Na svetskim berzama cene nafte su prošle nedelje oštro pale, drugu nedelju zaredom, jer se ulagači plaše da bi odluka američkog predsednika Donalda Trumpa o odustajanju od globalnog sporazuma o klimi

Svetske berze

Svetske berze: Američki indeksi rastu, evropski padaju

Na Wall Streetu je prošle nedelje S&P 500 indeks dostigao najviši nivo u istoriji jer je ulagače ohrabrio trgovinski sporazum između SAD-a i Meksika, no evropske berze su pale zbog

Berza

Nova najviša vrednost dinara prema evru u ovoj godini, NBS kupila 15 miliona evra

Dinar je ojačao 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za utorak iznosi 122,9737 dinara za evro, što je i najviša vrednost srpske valute prema evru u ovoj godini.