Wall Street: Novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa

Wall Street: Novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa

Na Wall Streetu su u ponedeljak Dow Jones i S&P 500 indeks dostigli nove rekordne nivoe, zahvaljujući oporavku tehnološkog sektora i optimističnim porukama iz Feda o ekonomskoj situaciji.

Dow Jones ojačao je 0,68 odsto, na 21.528 bodova, dok je S&P 500 skočio 0,83 odsto, na 2.453 boda, a Nasdaq indeks 1,42 odsto, na 6.239 bodova.

Rekordne nivoe indeksa najviše se zahvaljuju snažnom, 1,7-postotnom skoku cena akcija u tehnološkom sektoru, koji se tako oporavio nakon što je dve nedelje bio pod pritiskom.

Taj je sektor bio glavni pokretač rasta S&P 500 indeksa od početka godine za 9,6 odsto, no poslednjih je nedelja usledila korekcija cena.

“Ulagači su privremeno tražili neke druge investicione prilike, no mnoge kompanije u tehnološkom sektoru rastu po stopama koje je teško pronaći bilo gde na tržištu, pa se ulagači vraćaju u taj sektor“, kaže Mark Luschini, strateg u firmi Janney Montgmery Scott.

Pozitivno su na tržište uticali i komentari Williama Dudleya, predsednika Fedova odeljenja u New Yorku, koji je rekao kako se inflacija u SAD-u ponešto usporila, ali da očekuje njen rast, zajedno s rastom plata jer se situacija na tržištu rada i dalje poboljšava, što će centralnoj banci omogućiti dalje postepeno stezanje monetarne politike.

Prošle nedelje je Fed povećao ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, a spekulisalo se da je to poslednje povećanje cene novca u ovoj godini jer niz poslednjih podataka ukazuje na usporavanje rasta američke ekonomije.

“Dudleyevi komentari pozitivno su uticali na tržište jer ulagači veruju da Dudley vidi neku podršku ekonomiji koju poslednji podaci ne pokazuju. Fedov osnovni scenario jeste da je usporavanje rasta privremeno i da će se uskoro rast ubrzati”, kaže Jack Ablin, direktor u BMO Private Bank.

Dodaje i to da se, čini se, ulagači nadaju novim vestima o preuzimanjima i spajanjima nakon što je u petak Amazon objavio da će za 13,7 milijardi dolara preuzeti trgovački lanac Whole Foods.

“Preuzimanja i spajanja obično podtiču tržište, a Amazonovo preuzimanje pokazuje da je okruženje povoljno za takve poslove”, kaže Ablin.

I na evropskim berzama cene akcija juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,71 odsto, na 7.523 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,07 odsto, na 12.888 bodova, a pariski CAC 0,90 odsto, na 5.310 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Dinar jača, srednji kurs 121,9363 dinara za evro
Next Takata bankrotirala, pala u ruke američke kompanije

You might also like

Svetske berze

Bitcoin dostigao najvišu vrednost, Bitcoin Cash pao za 67 odsto

Najpopularnija kriptovaluta na svetu dostigla je novu najvišu vrednost uprkos inicijalnim zabrinutostima investitora zbog nedavnog raspada i stvaranja nove virtuelne valute Bitcoin Cash.

Berza

Četvrtina bitcoin transakcija vezana za ilegalne aktivnosti

Istraživači Sean Foley (sa Univerziteta u Sydneyu), Jonathan R. Karlsen (sa Tehnološkog univerziteta u Sydneyu) i Talis J. Putnins (Stockholmska škola ekonomije iz Rige) sproveli su istraživanje o tome za šta se

Berza

Produktna berza: Pšenica u fokusu

Dešavanja na svetskim tržištima ponovo su vratili u fokus trgovanja pšenicu.