Takata bankrotirala, pala u ruke američke kompanije

Takata bankrotirala, pala u ruke američke kompanije

Akcije japanske kompanije Takate su pale za 16,5 odsto, nakon što su mediji izvestili da planira da podnese zahtev za stečaj.

Mediji su preneli da Takate planira da proda svoje aktive jednoj američkoj kompaniji.

Akcije Takate su završile trgovanje na 404 jena (3,6 dolara), zabeleživši najveći dnevni pad na Tokijskoj berzi, prenosi agencija France presse.

Japanski list “Nikkei” je preneo da će Takata, suočena sa obavezama koje prevazilaze 1.000 milijardi jena (9,0 milijardi dolara), doneti zvaničnu odluku o stečaju na sastanku upravnog odbora ovog meseca.

Iz Takate su prošle nedelje saopštili da nikakva odluka nije doneta, ali da su sve opcije “na stolu”.

Američki proizvođač auto-delova Key Safety Systems, u vlasništvu kineske kompanije Ningbo Joyson, preuzeće poslovanje Takate, preneo je japanski list “Nikkei”.

U svetu je povučeno gotovo 100 miliona automobila, od čega 70 miliona u SAD, zbog rizika da će se Takatini vadzušni jastuci bez potrebe aktivirati i eksplodirati, uz potencijalno fatalne posledice po putnike u vozilu.

Takatini vazdušni jastuci povezuju se 11 smrtnih slučajeva u SAD.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Wall Street: Novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa
Next Azijske berze bez promene, dolar u porastu

You might also like

IT

Twitter dodelom akcija pokušava zadržati zaposlene

Tehnološke firme u Silicijskoj dolini izložene su ratovima oko zaposlenih i pritiscima tržišta, a analitičari veruju da će i druge kompanije slediti ovakvu praksu.

Kompanije

Facebook omogućio transfer novca

Društvena mreža Facebook uvela je novu opciju koja bi mogla biti interesantna korisnicima, a odnosi se na mogućnost prebacivanja novca putem messengera.

Kompanije

Kompanija Revlon preuzima Elizabeth Arden

Američka kozmetička firma Revlon planira kupiti firmu Elizabeth Arden, takođe poznatog proizvođača kozmetičkih proizvoda za 870 miliona dolara.