Cena nafte na nezapamćenom minimumu

Cena nafte na nezapamćenom minimumu

Cena američke WTI nafte je pala na najniži nivo u sedam meseci, jer oporavak proizvodnje u Libiji i rastuća ponuda goriva stopiraju iskorišćavanje zaliha.

Cena naftnih fjučersa skliznula je danas za čak 2,2 odsto u Njujorku, posle pada od 1,0 odsto u ponedeljak, izveštava agencija “Bloomberg”.

Američka “laka” nafta WTI za isporuku u julu, čije ugovaranje ističe danas, trgovana je za 43,40 dolara za barel na Njujorškoj robnoj berzi, odnosno za 80 centi u padu u 11:22 časova po londonskom vremenu, što je najniži nivo od 14. novembra.

Ukupan promet u trgovanju bio je oko 42 odsto iznad 100-dnevnog proseka.

Severnomorska nafta “brent” za isporuku u avgustu ugovarana je danas za 87 centi niže, na 46,04 dolara po barelu na londonskoj berzi ICE fjučers Evropa. Cena “brenta” je pala u ponedeljak za 1,0 odsto.

Libija proizvodi najveće količine nafte u poslednje četiri godine, pošto je ugovor sa kompanijom Vinteršel omogućio obnavljanje proizvodnje na barem dva naftna polja.

Količina nafte uskladištene u tankerima je ranije ovog meseca dostigla 111,9 miliona barela, što je rekord u 2017. godini, prema podacima kompanije Kpler SAS.

Cena WTI nafte je pala ispod 45 dolara za barel, jer su zalihe u SAD i dalje ogromne, a kompanije nastavljaju da buše, što dovodi u opasnost napore Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusije da smanje proizvodnju.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Sporazum o Brexitu biće najsloženiji u istoriji
Next Jorgovanka Tabaković: Evro neće preko 122 dinara do kraja godine

You might also like

Berza

Dolar skliznuo uoči ovonedeljne odluke Feda o povećanju kamatnih stopa

Kurs dolara u ponedeljak na međunarodnim tržištima blago je oslabio prema evru, uoči ovonedeljne sednice američke centralne banke Fed na kojoj se očekuje povećanje kamatnih stopa s kojim tržišta u potpunosti sada

Berza

Produktna berza: Nastavljen pad cena pšenice i kukuruza

Promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje bio za 37% veći u odnosu na prethodnu sedmicu, dok je negativan cenovni trend iz prethodne nedelje nastavljen.

Berza

Beogradska berza: Komercijalna dominirala, Tehnogas dobitnik dana

Trgovački dan za nama doneo je solidan promet i snažan rast indeksa Belex15 od 1,3% na 637 poena. Beogradska berza zabeležila je ukupan promet od nepunih 138 miliona RSD (1,1 milion