Cene nafte u petak porasle iznad 47 dolara

Cene nafte u petak porasle iznad 47 dolara

Cene nafte ponovo su u petak na međunarodnim tržištima prekoračile nivo od 47 dolara, poduprte dogovorom vodećih proizvođača o smanjenju proizvodnje koji je ublažio uticaj naznaka o slabijoj letnoj potražnji u SAD-u.

Na londonskom tržištu cena barela je porasla za 43 centa u odnosu na na prethodno zatvaranje i iznosila je 47,35 dolara. U četvrtak je zaključila trgovanje bez većih promena u odnosu na zatvaranje prethodnog dana kada je potonula 1,72 dolara pod uticajem neočekivanog skoka zaliha benzina u SAD-u.

Na američkom tržištu nije bilo značajnijih promena u ceni i barelom trgovalo po 44,70 dolara. U četvrtak je takođe zaključio trgovanje bez većih promena u odnosu na prethodno zatvaranje kada je njegova cena pala 1,73 dolara.

“Na tržištu nije bilo većih promena a u petak ujutru se pokušavalo oporaviti. U svakom slučaju, niko ne spekuliše s rastom cena”, opisuje raspoloženje na tržištu Tamas Varga iz PVM Oil Associates.

Sredinom nedelje tržišta je uzdrmao neočekivani skok zaliha benzina u prošloj nedelji, za 2,1 milion barela, usred letne sezone vožnje. Taj je podatak u službenom izveštaju zasenio pad zaliha sirove nafte, za 1,7 miliona barela, budući da signalizuje slabiju potražnju u vodećem potrošaču nafte u svetu.

SAD inače ne učestvuje u dogovoru vodećih proizvođača o smanjenju snabdevanja za nekih 1,8 miliona barela dnevno do kraja marta iduće godine. Tako je američka proizvodnja u odnosu na sredinu prošle godine povećana više od 10 %, na 9,3 miliona barela.

“Male su šanse za izrazitiji rast cena ako ne dođe do nekog poremećaja (u snabdevanju) ili ne stignu neke vesti iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC)”, tumači Olivier Jakob iz PetroMatrixa.

Odvojeno je OPEC objavio da je cena barela referentne korpe njegove nafte u četvrtak iznosila 44,38 dolar, što znači da je pala 78 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Izvor: GdeInvestirati / Hina
Previous Cena kvadrata u Beogradu skočila 23 odsto, moraju i naknade
Next Dolar u petak pod pritiskom očekivanja o suzdržanom zaoštravanju monetarne politike

You might also like

Berza

Beogradska berza: Pad Belexa u junu, promet iznad proseka

Jun je doneo pad domaćeg tržišta akcija za 2%, mereno indeksom Belex15, dok je ukupan promet bio iznad proseka u tekućoj godini, pre svega zahvaljujući državnim obveznicama.

Berza

Produktna berza: Najveći promet u poslednja dva meseca, cena soje i dalje raste, pšenica jeftinija

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje trgovano 1.700 tona robe, što je tri puta veći promet nego prethodne nedelje i najveći nedeljni obim prometa u poslednja dva

Berza

Dinar oslabio, srednji kurs 118,7272

Dinar je danas oslabio prema evru za 0,1 odsto u odnosu na juče i zvanični srednji kurs iznosi 118,7272 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.