Wall Street: Indeksi pod pritiskom pada tehnološkog sektora

Wall Street: Indeksi pod pritiskom pada tehnološkog sektora

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija pale, najviše u tehnološkom sektoru, a ulagači su oprezni dok razmatraju kako će ekonomija izdržati povećanje kamatnih stopa američke centralne banke.

Dow Jones oslabio je 0,07 odsto, na 21.359 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,22 odsto, na 2.432 boda, a Nasdaq indeks 0,47 odsto, na 6.165 bodova.

Pad indeksa najviše je posledica nastavka pritiska na akcije u tehnološkom sektoru, koji traje od prošlog petka. S&P indeks tog sektora oslabio je juče daljih 0,5 odsto.

Pritom su akcije Alphabeta, glavne kompanije Googlea, i Applea skliznule između 0,6 i 0,8 odsto, jer je nekoliko analitičara smanjilo procene za akcije tih kompanija.

Uprkos padu u proteklih nedelju dana, tehnološki je sektor i dalje najveći dobitnik od početka ove godine i dao je najveći doprinos rastu S&P 500 indeksa u tom razdoblju za 8,6 odsto.

“Čini se da neka velike imena koja su ove godine predvodila rastom na tržištu gube na zamahu. Istovremeno ekonomski pokazatelji nisu dovoljno dobri da bi ulagači kupovali akcije u drugim sektorima”, kaže Walter Todd, direktor u firmi Greenwood Capital Associates.

Finansijski i energetski sektor, koji bi trebalo da rastu tokom ekonomskog jačanja, takođe su juče pali. Finansijski sektor za 0,4, a energetski za 0,7 odsto.

A da se rast američke ekonomije usporava pokazali su slabiji nego što se očekivalo podaci o inflaciji i prometu u trgovini na malo.

To otvara pitanje je li najveća svetska ekonomija dovoljno snažna da bi izdržala još jedno povećanje kamata u ovoj godini, nakon što je američka centralna banka povećala ključne kamate po drugi put od početka godine.

Kao što se očekivalo, Fed je u sredu, nakon dvodnevne srdnice, povećao kamate za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,0 do 1,25 odsto i signalizovao da bi do kraja godine mogao još jednom povećati cenu novca.

Uz to, Fed je signalizovao i da bi uskoro mogao početi smanjivati bilanse koje su povećane poslednjih godina jer je centralna banka kupovala vrednosne papire kako bi zadržala niske kamatne stope.

Pitanje je, kažu analitičari, kako će zaoštravanje monetarne politike uticati na ekonomiju.

“Monetarna politika se zaoštrava. Promene u fiskalnoj politici se odlažu, a inflacija se, čini se, ne kreće onako kako bi tržišta i Fed to želeli”, kaže John Augustine, direktor u Huntington National Bank.

I na evropskim berzama cene akcija juče su pale. STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija skliznuo je 0,4 odsto.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Austrija i Nemačka oštro kritikovale nove sankcije Rusiji
Next Podsticajna sredstva iz oblasti stočarstva na teritoriji Beograda

You might also like

Berza

Pirelli izlazi na Milansku berzu

Italijanski “Pirelli” utvrdio je cenu svojih akcija za izlazak na Milansku berzu. 

Berza

Evropske berze: Slabi poslovni izveštaji pritisli berze

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cene akcija blago su pale jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo rezultati nekoliko kompanija.

Berza

Evropske berze: Energetski sektor podržava rast berzi

Na evropskim berzama u utorak su cene akcija porasle, najviše u energetskom sektoru zbog rasta cena nafte, dok je rudarski pod pritiskom.