Azijske berze: Oprezna trgovina, skok dolara

Azijske berze: Oprezna trgovina, skok dolara

Na azijskim berzama u petak se trguje oprezno jer nema značajnijih vesti koje bi pokrenule tržišta, dok je dolar blago ojačao drugi dan zaredom nakon što je američki Fed povećao kamatne stope.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u plusu 0,7 odsto, pa je nedeljni gubitak smanjio na otprilike 0,2 odsto.

Cene akcija u Singapuru, Australiji i Hong Kongu porasle su između 0,1 i 0,4 odsto, dok su u Južnoj Koreji i Šangaju pale između 0,1 i 0,3 odsto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati gotovo nepromenjen u odnosu na juče, dok je od početka nedelje na gubitku 0,7 odsto.

Azijski su ulagači oprezni jer nema značajnijih vesti koje bi podstakle tržišta i jer su juče cene akcija na Wall Streetu pale, i to ponovo pod pritiskom tehnološkog sektora, što se u poslednjih nedelju dana često događa.

“Bio je to još jedan loš dan za tehnološki sektor jer su ulagači zabrinuti zbog Fedovog zaoštravanja monetarne politike, što bi moglo neke firme dovesti u probleme. Tehnološki je sektor rastao na temelju jeftinog novca i niskih kamata, a ti razlozi sada nestaju s tržišta”, kaže Naeem Aslam, analitičar u firmi ThinkMarkets.

I dok su cene akcija američkih tehnoloških kompanija pod pritiskom, azijski je tehnološki sektor stabilan.

Analitičari kažu da su na azijskim tržištima cene akcija u tom sektoru ove godine rasle znatno sporije nego u američkom, pa stoga nema previše razloga za korekciju njihovih cena.

Ulagači su oprezni i zbog pada cena nafte jer podaci ne ukazuju na pad zaliha u SAD-u, ali i svetu, iako je OPEC smanjio proizvodnju.

Jutros se cena barela na londonskom tržištu stabilno kreće oko 46,95 dolara, dok je od početka nedelje na gubitku 2,6 odsto.

Na američkom je tržištu barel jutros pojeftinio 0,1 odsto, na 44,45 dolara, pa je svoj ovonedeljni gubitak povećao na 3 odsto.

A na valutnim je tržištima dolar i dalje u uzlaznoj putanji jer ga podržava odluka Feda od srede o povećanju ključnih kamatnih stopa za 0,25 postotnih bodova, već drugi put od početka godine.

Fed je signalizirao i mogućnost još jednog povećanja cene novca do kraja godine, kao i to da bi uskoro mogao početi smanjivati bilanse, koje su godinama rasle jer je centralna banka kupovala vrednosne papire kako bi zadržala niske kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, blago je jutros porastao na 97,48 bodova, nakon što je juče ojačao 0,5 odsto. Od početka nedelje na dobitku je 0,2 odsto.

U odnosu na japansku valutu, dolar je jutros ojačao 0,2 odsto, pa mu je cena dostigla 111,15 jena, zahvaljujući i odluci japanske centralne banke da monetarna politika do daljnjeg ostaje nepromenjena.

Od početka nedelje dolar je prema jenu ojačao 1,1 odsto.

Cena evra prema američkoj valuti jutros se stabilno kreće oko 1,1150 dolara, no od početka nedelje pala je 0,6 odsto.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Ante Ramljak: Agrokor dobro posluje u Srbiji i Sloveniji
Next Srbija na 62. mestu na listi najinovativnijih zemalja

You might also like

Svetske berze

Azijske berze: Berze pale, dolar skočio

Na azijskim berzama u petak su cene akcija znatno pale, kao i na Wall Streetu dan pre, dok je dolar ojačao jer bi američki Fed već u martu mogao povećati

Svetske berze

Azijske berze porasle, dolar pod pritiskom

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija porasle treći dan zaredom, zahvaljujući jačanju Wall Streeta, no ulagači su oprezni uoči objave podataka o inflaciji u SAD-u koji bi mogli odrediti dalji

Svetske berze

Indeksi na Wall Streetu bez promene

Na Wall Streetu su u ponedeljak berzanski indeksi ostali gotovo nepromenjeni, pri čemu su cene akcija banaka dodatno porasle, dok je tehnološki sektor bio pod pritiskom.