Ante Ramljak: Agrokor dobro posluje u Srbiji i Sloveniji

Ante Ramljak: Agrokor dobro posluje u Srbiji i Sloveniji

Specijalni poverenik Vlade Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak izjavio je da kompanije tog koncertna u Sloveniji i Srbiji posluju dobro, dok je najsloženija situacija u Bosni i Hercegovini, gde se na tome ovih dana najviše radi.

“Tamo (u Bosni i Hercegovini) imamo 5.100 zaposlenih i planiramo neke korake s Mercatorom i Konzumom, kojima bismo rešili financijsku situaciju u kojoj se Konzum nalazi. Za njih je, međutim, dobro da je ova kriza ostala lokalizovana u Hrvatskoj. To govorim poslednja dva meseca svim vladama u regiji, jer pretila je opasnost da se iz Hrvatske kriza prelije u njihove ekonomije”, rekao je Ramljak za Jutarnji list.

Dodao je da je to sprečila Vlada Hrvatske.

Cela regija mogla se naći u vrlo neugodnoj situaciji. Kada imate više od 5.000 zaposlenih u Bosni i Hercegovini u tri-četiri kompanije koje su najbolje u toj državi, onda je to problem za njihovu ekonomiju. Mercator, Frikom i Dijamant sigurno su među deset najboljih kompanija u Srbiji i njihov pad bio bi ozbiljan problem za tamošnju ekonomiju, a Mercator u Sloveniji da i ne spominjem. Mislim da je to velika zasluga hrvatske vlade, koja je sprečila urušavanje i tih kompanija”, naveo je Ramljak.

Geneza krize i plan za oporavak

Pojasnio je sve o strukturi vlasništva, genezi krize i planovima za oporavak zdravih delova kompanije, a to je, prema njegovom mišljenju, gotovo sve osim krovnog koncerna, Agrokora d. d., koji za nešto više od godinu dana, kada timovi za restrukturiranje obave svoj posao, verovatno prestaje postojati.

Spomenuo je i tužbe, rekavši da ko god ima iluzije da u ovom procesu neće biti tužbi greši.

“Nemam iluzije da tužbe neće biti podignute protiv svih učesnika procesa, a to znači i protiv kompanija, i protiv vlasnika, i protiv mene… Sasvim je drugo pitanje postoje li argumenti za takve optužnice, a onda i za presudu protiv nas”, rekao je Ramljak.

Izvor: GdeInvestirati/Al Jazeera, Agencije
Previous Podsticajna sredstva iz oblasti stočarstva na teritoriji Beograda
Next Azijske berze: Oprezna trgovina, skok dolara

You might also like

Energetika i naftna industrija

Sanacija Fukušime će koštati 200 milijardi dolara

Zadnje procene govore da će troškovi potpune sanacije nuklearke biti dvostruko veće od procene japanske vlade iz 2013.

IT

Samsung i Apple su jedine kompanije koje prave novac od smartfona

Nedavno istraživanje je pokazalo da su Samsung i Apple jedine kompanije koje zarađuju novac od mobilnih telefona.

IT

Facebook: Prihodi veći za više od 50%

Facebook je u proteklom tromesečju ostvario prihode od 5,38 milijardi američkih dolara, 52 posto više nego godinu pre, dok je dobit gotovo utrostručena, zahvaljujući snažnom rastu oglašavanja.