Sunovrat cena nafte, rast zaliha

Sunovrat cena nafte, rast zaliha

Cena nafte je nastavila da pada zbog skoka zaliha u SAD.

Cena je skočila i zbog predviđanja Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da će rast proizvodnje nafte u nečlanicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) nadmašiti rast tražnje u 2018. godini.

Cena nafte na terminskom tržištu u Njujorku pala je danas za čak 1,6 odsto, nakon što je u prethodna tri trgovačka dana ojačala za 1,8 odsto, javlja njujorška agencija “Bloomberg”.

Foto:Trend

Foto:Trend

Američka “laka” nafta WTI za isporuku u julu pojeftinila je za 74 centa na 45,72 dolara za barel na Njujorškoj merkantilnoj berzi. Ukupan promet u trgovanju bio je 10 odsto iznad 100-dnevnog proseka. Cena WTI nafte se u utorak oporavila za 38 centi na 46,46 dolara.

Severnomorska nafta “brent” za avgustovske isporuke pojeftinila je za 70 centi na 48,02 dolara za barel na ICE evropskoj berzi fjučersa sa sedištem u Londonu, nakon što je u utorak porasla za 0,9 odsto.

Američki institut za naftu (API) saopštio je da su zalihe u SAD povećane za 2,75 miliona barela prošle nedelje, dok su zalihe benzina uvećane za 1,79 miliona barela.

SAD, Brazil, Kanada i drugi proizvođači nafte van OPEC-a će svoju proizvodnju u 2018. godini povećati po najvećoj stopi u protekle četiri godine, navodi se u prvim procenama IEA za 2018. godinu.

Kako navodi “Bloomberg”, nafta nastavlja da pada ispod 50 dolara za barel, usled spekulacija da će rastuće zalihe u SAD ugroziti napore OPEC-a za smanjenje proizvodnje.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Značajno mesto Srbije na Novom putu svile
Next Ana Brnabić mandatarka za sastav nove Vlade

You might also like

Svetske berze

Nastavljena negativna serija na azijskim berzama

Na većini azijskih berzi u petak su cene akcija pale, kao i S&P 500 indeks na Wall Streetu dan pre, jer ulagače zabrinjava haos u vladi predsednika SAD-a Donalda Trumpa i mogućnost trgovinskog

Svetske berze

Wall Street pod pritiskom, najveći pad u energetskom sektoru

Na Wall Streetu je u ponedeljak S&P 500 indeks skliznuo s najvišeg nivoa u pet meseci, što je najviše posledica pada cena nafte zbog čega su se pod pritiskom našle

Berza

Beogradska berza: Aerodrom najprometniji, Fitofarmacija među gubitnicima

Neznatan rast tržišta i solidan promet koji su podržale državne obveznice u ponedeljak su obeležili trgovanje na Beogradskoj berzi.