Wall Street: Indeksi dostigli nove rekorde

Wall Street: Indeksi dostigli nove rekorde

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija porasle, pri čemu se tehnološki sektor oporavio nakon dva dana pada, pa su Dow Jones i S&P 500 indeks dostigli nove rekordne nivoe.

Dow Jones ojačao je 0,44 odsto, na 21.328 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,45 odsto, na 2.440 bodova, a Nasdaq indeks 0,73 odsto, na 6.220 bodova.

Rekordni nivoi Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuju se, između ostalog, oporavku cena akcija u tehnološkom sektoru. Nakon što je u prethodna dva dana S&P indeks tog sektora potonuo 3,5 odsto, juče je ojačao 0,9 odsto.

“Mislim da je pad tog sektora u prethodna dva dana bio više iz psiholoških nego iz fundamentalnih razloga, a sada vidimo da se neki ulagači vraćaju i ponovno kupovinu akcija iz tog sektora. Fundamenti izgledaju dobro”, kaže Peter Tuz, predsednik u firmi Chase Investment Counsel.

Od početka ove godine S&P 500 indeks porastao je 9 odsto, a tehnološki sektor je predvodio. Stoga je pad tog sektora u prethodna dva dana izazvao špekulacije da se ulagači preusmeravaju iz tog sektora u one koji su zaostajali po rastu, kao što su finansijski i energetski.

Juče je finansijski sektor ojačao 0,4, a energetski 0,7odsto. Najviše su, ipak, porasle cene akcija u rudarskom sektoru, za 1,3 odsto.

U utorak je započela i dvodnevna sednica čelnika američke centralne banke, a u sredu će biti objavljeno saopštenje, nakon kojeg će predsednica Feda Janet Yellen održati konferenciju za medije.

Očekuje se povećanje ključnih kamatnih stopa za 0,25 postotnih bodova, već drugi put od početka godine.

No, ulagače više zanimaju kakve će biti poruke Feda o tome koliki su izgledi da će do kraja godine još jednom povećati kamate, kako je dosad planirao.

Analitičari nisu sigurni da će ekonomija izdržati taj teret, s obzirom da niz poslednjih podataka ukazuje na usporavanje rasta najveće svetske ekonomije.

I na većini evropskih berzi cene su akcija juče porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,59 odsto, na 12.764 boda, a pariski CAC 0,40 odsto, na 5.261 bod. Londonski FTSE oslabio je 0,15 odsto, na 7.500 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Nezadrživ rast: Bitcoin blizu 3.000 dolara
Next Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar pao

You might also like

Berza

Cene nafte porasle više od 4 odsto

Cene nafte porasle su na međunarodnim tržištima više od 4 odsto nakon što je Saudijska Arabija nagovestila da će veliki proizvođači, na sastanku planiranom za kraj septembra, preduzeti mere kako

Berza

Beogradska berza: Snažan rast Metalca, najprometniji Energoprojekt

Trend rasta indeksa Beogradske berze nastavljen je i danas. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, zabeležio je skok od 1,1% I dostigao 622 poena, dok je ukupan promet iznosio solidnih 70,04 miliona

Berza

Pad cene zlata zbog odluke Feda

Cena zlata za decembarsku isporuku skliznula je za 18,70 dolara ili 1,4 odsto, na 1,297.70 dolara za uncu, što je najniža vrednost od 24. avgusta.