Trump ima plan B u slučaju da dođe do bankrota

Trump ima plan B u slučaju da dođe do bankrota

Trumpova administracija ima rezervni plan kako bi sprečila bankrot vlade po osnovu finansijskih obaveza. 

Plan postoji čak i ako Kongres u avgustu probije rok za podizanje limita duga, izjavio je američki ministar finansija Steven Mnuchin.

On je prethodno odredio avgust kao rok da federalna vlada izbjegne bankrot, podseća agencija AP.

Mnuchin je naglasio da želi da Kongres poveća limit zaduživanja pre nego zakonodavci u avgustu odu na petonedeljnu pauzu, i izrazio je uverenje da će Ministarstvo finansija SAD biti u stanju da ispoštuje finansijske obaveze vlade do početka septembra.

“Ukoliko, iz bilo kog razloga, Kongres ne deluje pre avgusta, imamo rezervne planove kojima možemo finansirati vladu. Želim da razjasnim da to nije vremenski rok koji bi trebalo da stvori ozbiljan problem”, kazao je Steven Mnuchin u obraćanju jednom kongresnom panelu.

Federalna vlada je tehnički dostigla prag zaduživanja u martu, ali je Ministarstvo finansija iskoristilo računovodstvene mere, poznatije kao “vanredne mere”, kako bi izbeglo bankrot.

Uoči Mnuchinovog obraćanja, jedna vašingtonska istraživačka kompanija je prognozirala da će uprkos padu prihoda, vlada u Vašingtonu imati dovoljno sredstava za plaćanje obaveza do oktobra ili novembra.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Aleksandar Vučić danas sa ambasadorima Francuske i Velike Britanije
Next ECB prvi put zamenila dolarske rezerve juanima

You might also like

Makroekonomija

Svetska banka povećala prognoze rasta Srbije

U Srbiji se ove godine očekuje privredni rast od 1,8 odsto, a za 2017. Svetska banka prognozira rast od 2,3 procenta, navodi se u redovnom ekonomskom izveštaju Svetske banke, koji

Makroekonomija

Prvi pad inflacije u SAD za godinu dana

Potrošačke cene u SAD su u martu pale po najvećoj stopi za više od dve godine, zbog novog pada cena benzina, saopštilo je danas američko Ministarstvo rada.

Najvažnije vesti

Nemačke firme zainteresovane za saradnju sa srpskim dobavljačima

Predsednik Privredne Komore Srbije Marko Čadež izjavio je da su se predstavnici deset velikih nemačkih firmi sastali danas u Privrednoj komori Srbije sa predstavnicima 87 kompanija iz Srbije radi razgovora