ECB prvi put zamenila dolarske rezerve juanima

ECB prvi put zamenila dolarske rezerve juanima

Evropska centralna banka (ECB) je saopštila da je prvi put deo svojih dolarskih rezervi zamenila za kineski renminbi (juan), u svetlu rastućeg globalnog značaja kineske valute.

Kako je saopšteno, ECB je rezerve u dolarima, vredne 500 miliona evra, prebacila u juan, prenosi agencija Reuters.

“ECB je prodala mali deo dolarskih rezervi, koje i dalje čine najveći deo portfolija, zbog čega ukupan obim deviznih rezervi ECB-a ostaje nepromenjen”, navodi se u saopštenju te institucije.

U obrazloženju svoje odluke, ECB je navela da je upotreba kineskog renminbija, kao globalne međunarodne valute, povećana u proteklim godinama, nakon što je Međunarodni monetarni fond krajem 2015. godine prihvatio zahtev Pekinga da i njegov juan, odnosno renminbi, bude uvršten među valute, koje služe kao obračunske jedinice u toj međunarodnoj finansijskoj instituciji.

“Investicija ECB-a je i odraz značaja Kine kao jednog od najvećih trgovinskih partnera evrozone”, dodaje se u saopštenju.

U decembru prošle godine, ECB je posedovala dolarske rezerve od 46,8 milijardi dolara i rezerve u japanskim jenima od 1.100 milijardi jena (8,8 milijardi evra).

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Trump ima plan B u slučaju da dođe do bankrota
Next Slovenska centralna banka očekuje rast ekonomije za 3,5 odsto

You might also like

Najvažnije vesti

Protest kombi prevoznika u Beogradu

Oko 150 vozila i 200 prevoznika učestvovalo je u Beogradu u protestnoj vožnji kombi prevoznika, koji traže odlaganje primene, a potom i promenu Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju,

Kompanije

Energetska zajednica upozorila na nerešena pitanja oko Srbijagasa i EMS-a, moguće sankcije

Srbija bi zbog nerešenih pitanja u energetici, pre svega kašnjenja u razdvajanju delatnosti u Srbijagasu, mogla da se suoči sa sankcijama Energetske zajednice i teškoćama u pregovorima o članstvu u

Berza

Beogradska berza: NIS najprometniji, akcionarima dividenda od 24,7 RSD po akciji

Ukupan promet u trgovanju na Beogradskoj berzi u ponedeljak je bio skromnih 14 miliona RSD (0,11 miliona EUR), uz blagi rast tržišta koje se popelo 0,1% na 739,9 poena, mereno