Nemački lanci Aldi i Lidl u pohodu na američko tržište

Nemački lanci Aldi i Lidl u pohodu na američko tržište

Nemački trgovinski lanac Aldi objavio je u nedelju da namerava da uloži 3,4 milijarde dolara u širenje na američkom tržištu, što uključuje povećanje broja trgovina na 2.500 do 2022. godine.

Aldi u SAD-u trenutno posluje putem 1.600 trgovina, a ranije ove godine su objavili kako do kraja 2018. godine njihov broj nameravaju da povećaju za 400, dok za renoviranje i modernizaciju njih 1.300 planiraju da potroše 1,6 milijardi dolara.

Ulaganje, čime kapitalni izdaci Aldija za sada u ovoj godini rastu na 5 milijardi dolara, dolazi u vreme intenzivne konkurencije i poremećaja u industriji.

Nemački konkurent Lidl će 15. juna otvoriti prvih 100 svojih trgovina u SAD-u. U maju, iz Lidla su poručili da će cene proizvoda u njihovim trgovinama biti 50 odsto niže od konkurencije.

Najveći američki i svetski trgovinski maloprodajni lanac Wal-Mart ispituje niže cene u 11 američkih država, te pritiska dobavljače kako bi ponudio 15 odsto jeftinije artikle od konkurencije. Wal-Mart planira da potroši oko 6 milijardi dolara na vraćanje titule lidera u niskim cenama, ističu analitičari.

Foto: OrganicAndHealthy.org

Foto: OrganicAndHealthy.org

Ubrzano širenje Aldija i Lidla će verovatno dodatno poremetiti američko maloprodajno tržište, na kojem je zabeleženo 18 stečajeva kompanija od 2014. godine.

Dva nemačka trgovačka lanca su takođe uzdrmala britanske lance poput Tesca i ASDA.

Izvršni direktor Aldija Jason Hart izjavio je u maju za Reuters da lanac namerava da ima najmanje 21 odsto niže cene u odnosu na konkurente te da će se usredotočiti na širenje asortimana privatnih brendova kako bi osvojili cenovno osetljive kupce.

“Mi rastemo u trenutku dok se drugi maloprodajni lanci bore za opstanak”, kazao je Hart. Dodao je da su cene u Aldiju bile do 50 odsto niže u odnosu na tradicionalne lance prehrambenih namirnica.

Najnovije širenje lanca trgovina će stvoriti 25.000 novih radnih mesta, čime će Aldi postati treći najveći trgovački lanac u SAD-u, iza Wal-Marta i Krogera, kazao je izvršni direktor Aldija.

Izvor: GdeInvestirati / Hina
Previous OMV uveo novo gorivo MaxxMotion Super 100plus
Next Idućih dana mogući veliki pomaci kurseva valuta

You might also like

Kompanije

Država traži sedam miliona evra za 25 posto Galenike

Vlada Srbije je danas raspisala javni poziv za izbor strateškog partnera za Galeniku. Potencijalni investitor bi dokapitalizacijom stekao 25 odsto akcija kompanije.

Kompanije

Samsung Galaxy 7 povučen iz prodaje zbog eksplozija baterije

Zbog velikih problema sa baterijom telefona, koje su dovele do 35 eksplozija aparata za vreme punjenja baterije, kompanija Samsung je obustavila prodaju najnovijeg modela pametnog telefona Galaxy Note 7, objavili su iz

Kompanije

Vučić najavio veće subvencije za prerađivačku industriju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas veće subvencije za fabrike koje se bave prerađivačkom industrijom.