Idućih dana mogući veliki pomaci kurseva valuta

Idućih dana mogući veliki pomaci kurseva valuta

Aktivnost na najvećem svetskom finansijskom tržišu – Forexu, u poslednje vreme raste.

Uzroci su politički događaji kao što su britanski izbori, ali i ekonomski, poput odluke o visini kamatnih stopa koju je Evropska centralna banka donela prošli četvrtak.

Za ovu nedelju je najavljeno još nekoliko sastanaka čelnika važnih svetskih centralnih banaka, a svaki od njih bi mogao uzrokovati veće pomake kursa valute njihove zemlje. U sredu veče, donesene odluke će javnosti objaviti američka centralna banka, u četvrtak švajcarska i britanska, a u petak rano ujutro japanska centralna banka.

Britanska centralna banka

Uz sve neizvesnosti koje dolaze s Brexitom, na prošlonedeljnim izborima je došlo do neočekivanog ishoda, što može dovesti do novih političkih napetosti na britanskoj političkoj sceni. Takve situacije u pravilu nisu dobre za investicionu klimu pa postoji verovatnoća da će doći do usporavanja privrednog rasta. Na temelju tog dodatnog rizika, britanska centralna banka će verovatno još neko vreme pričekati s početkom dizanja kamatnih stopa, što u kratkom roku može dovesti do usporavanja tempa jačanja britanske valute. Veću korekciju ipak ne treba očekivati, jer je na sadašnjem nivou britanska funta po mnogim parametrima značajno podcenjena.

Japanska centralna banka

Iako je još uvek daleko od željene, stopa inflacije u Japanu lagano počinje da raste. Na temelju toga, deo banaka koje aktivno učestvuju na valutnom tržištu, očekuje da bi centralna banka mogla početi da vrši simulacije uticaja završetka programa ubrizgavanja novca u finansijski sistem. Čak i takav mali korak mogao bi dovesti do promene sentimenta na tržištu i uzrokovati talas jačanja japanske valute, koja je u odnosu na američki dolar trenutno 6% slabija nego prošle godine u ovo vreme.

Švajcarska centralna banka

S obzirom na stajalište SNB-a da je franak ekstremno precenjen, gotovo sigurno neće doći do podizanja kamatnih stopa, što bi dodatno ojačalo švajcarsku valutu. Spuštanje kamatnih stopa takođe nije izvesno, budući da se iste već nalaze u negativnoj teritoriji i na najnižem nivou u istoriji. Moguće je da će SNB pokušati verbalno da interveniše, tj. pokušati investitore na tržištu da natera da prodaju CHF, te ga na taj način oslabe.

Američka centralna banka

Trenutno jedina od navedenih centralih banaka koja je u ciklusu podizanja kamatnih stopa. Većina analitičara i investitora na valutnom tržištu očekuje da će u sredu doći do novog podizanja. Moguće je da će takva odluka dovesti do privremenog jačanja američkog dolara, no ne treba očekivati će dolar doći na nivo na kojem je bio početkom godine. Naime, američka centralna banka je godinama najavljivala podizanje kamatnih stopa, na temelju čega je dolar ojačao gotovo 20%, te je po mnogima trenutno precenjen.

Izvor: GdeInvestirati/Poslovni.hr
Previous Nemački lanci Aldi i Lidl u pohodu na američko tržište
Next Dve banke zainteresovane za kupovinu Vojvođanske

You might also like

Berza

Wall Street: Treći uzastopni pad Dow Jonesa i S&P 500

Na Wall Streetu su u sredu Dow Jones i S&P 500 pali treći dan zaredom, što je ponajviše posledica oštrog pada cena akcija u energetskom sektoru nakon pada cena nafte.

Svetske berze

Azijske berze: Oprezno trgovanje na početku nedelje

Na azijskim berzama u ponedeljak se trguje oprezno, pri čemu podršku tržištima pružaju rekordi na Wall Streetu, dok je dolar stabilan nakon solidnih ekonomskih pokazatelja.

Najvažnije vesti

Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije veća za 9,3 odsto

Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u periodu januar-maj 2018. godine iznosila je 15,14 milijardi evra.