Britanija: Pad potrošnje nakon 4 godine

Britanija: Pad potrošnje nakon 4 godine

Potrošnja stanovništva u Velikoj Brtianiji pala je u maju za 0,8 odsto, prvi put od septembra 2013. godine, prema podacima kompanija IHS Markit i Visa.  

S druge strane, računovodstvena firma BDO je u odvojenom saopštenju objavila da je indeks poslovne aktivnosti u Ujedinjenom Kraljevstvu oslabio pošto sektor usluga, koji ima najveći udeo u ekonomiji zemlje, stagnira, prenosi agencija “Bloomberg”.

Navodeći uticaj slabljenja funte na ovakvo kretanje, kompanija BDO ističe da firme iz sektora usluga već izvesno vreme ne beleže rast tražnje.

Najnoviji pokazatelji ističu u prvi plan ekonomske izazove sa kojima se suočava premijerka Theresa May, koja je tokom ovog vikenda promenila neke od ministara u vladi nakon što je na vanrednim izborima njena konzervativna partija izgubila parlamentarnu većinu.

Foto:www.bbc.co.uk

Foto:www.bbc.co.uk

Ishod glasanja na izborima, koji je prisilio Mayjovu na pravljenje koalicije kako bi zadržala vlast, predstavlja dodatnu neizvesnost, baš u vreme kada vlada treba da otpočne pregovore o izlasku iz Evropske unije, komentariše “Bloomberg”.

“Sektor usluga definitivno usporava, a mnogi za to optužuju ishitrene izbore”, kaže Peter Hemington, partner u kompaniji BDO, dodajući da, međutim, korjeni ovog silaznog trenda sežu mnogo dublje.

“Iznenadujuće je to što su kompanije u Ujedinjenom Kraljevstvu i dalje optimistične u pogledu budućnosti, ali trenutni oporavak ne izgleda kao nešto verovatno”, smatra on.

Izveštaj Vise, zajedno sa podacima Konfederacije britanske industrije, pokazao je pad tražnje u maloprodaji prošlog meseca nakon uskršnjeg skoka u aprilu.

Inflacija je u poslednjih godinu dana ubrzala kao rezultat povećanja cena energije i slabljenja funte od referenduma o Brexitu.

Očekuje se da će pritisci na cene nastaviti da rastu, što će dodatno nagristi budžete domaćinstava, budući da primanja ne drže korak sa povećanjem potrošačkih cena.

Dodatne činjenice u korist ove teze se očekuju ove nedelje, pri čemu ekonomisti prognoziraju da će podaci o inflaciji pokazati da se indeks potrošačkih cena zadržao na 2,7 odsto prošlog meseca, nadmašujući aprilsko povećanje plata od dva procenta.

Ekonomisti predviđaju da će britanska inflacija do kraja godine iznositi oko 3,0 odsto, navodi “Bloomberg”.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Angela Merkel pozvala na veće investiranje u Africi
Next Dolar stabilan uoči sednice američke centralne banke

You might also like

Makroekonomija

Svetska banka snizila prognozu rasta Srbije za 2017.

U svom najnovijem izveštaju za Evropu i Centralnu Aziju, Svetska banka smanjila je projekciju rasta srpskog BDP-a sa 3% na 2,3% godišnje.

Banke i finansije

Skupština Srbije usvojila zakone o davanju garancija za zajmove EPS-u i EMS-u

Skupština Srbije u utorak je usvojila Zakon o davanju garancija Srbije u korist Nemačke razvojne banke (KfW) po zaduženju Elektroprivrede Srbije (EPS), kao i zakon kojim se daju garancije za

Najvažnije vesti

Dušan Vujović: Za penzije 527 mlrd dinara u 2018.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da je za penzije u 2018. namenjeno oko 527 milijardi dinara, što je za skoro 20 milijardi više nego 2014. godine.