Blizu dogovor o smanjenju duga Atine

Blizu dogovor o smanjenju duga Atine

Dogovor o otpisivanju dela duga Grčke nije daleko, izjavio je novi francuski ministar finansija Bruno le Maire uoči ključnih razgovora o ovom pitanju u okviru evrozone u četvrtak, 15. juna.

On je uoči sastanka sa grčim premijerom Alexisom Tsiprasom rekao da je optimista kada je u pitanju dobro rešenje i da sporazum nije daleko.

Pitanje umanjenja duga Grčke podelilo je međunarodne kreditore, EU i Međunarodni monetarni fond u poslednjoj rundi pregovora koji traju nekoliko meseci.

Zastoj u pregovorima obustavio je i priliv novca za spasavanje, koji Grčkoj treba da bi u julu otplatila pozajmice, a iz Atine poručuju da je i osetljivi oporavak države time dodatno narušen.

U Evropi očekuju da će grčka ekonomija da ojača i da će doneti Grčkoj viškove u prihodima, koji će joj omogućiti da plati dugove.

Iz MMF su, međutim, manje optimistični i tvrde da se Atini moraju uvesti dodatne olakšice pre nego što se dug Grčke proglasi održivim i odobre nove pozajmice, prenosi AFP.

Francuski predsednik Emmanuel Macron je u telefonskom razgovoru sa Tsiprasom rekao da podržava pronalaženje rešenja koje će vremenom da olakša dug Grčke.

“U principu, ja podržavam restrukturiranje duga i zadržavanje Grčke u evrozoni, jer je trenutni sistem neodrživ”, rekao je Macron.

Izvor: GdeInvestirati/Srna
Previous Evropske berze nadoknađuju gubitke
Next Priprema se povećanje kreditnog rejtinga Crne Gore

You might also like

Makroekonomija

S&P: Kreditni rejting Srbije “BB-“, uz dobre izglede

Ministarstvo finansija Srbije je saopštilo danas da je S&P Global Ratings, agencijа zа ocenu kreditnog rejtingа potvrdilа kreditni rejting Srbije “BB-” i revidirаlа izgled zа unаpređenje kreditnog rejtingа sа stаbilnog

Makroekonomija

Danas se zatvara 24. Kopaonik biznis forum

Danas se završava 24. Kopaonik biznis forum, koji je okupio oko 1.000 stručnjaka, predstavnika akademske zajednice i korporativnog sektora iz zemlje, regiona, ali i sveta.

Tema dana

Sastanak Vučića sa predstavnicima MMF-a

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima MMF-a Džejmsom Rufom i Kimom Daehangom.