Azijske berze u porastu, dolar stabilan

Azijske berze u porastu, dolar stabilan

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija nadoknadile deo gubitaka od prethodnoga dana jer je popustio pritisak na tehnološki sektor, dok je dolar stabilan uoči odluka američke centralne banke.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio na gubitku 0,1 odsto, dok su cene akcija u Singapuru, Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,1 i 1,1 odsto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 odsto, nadoknadivši otprilike polovinu jučerašnjeg gubitka.

Iako su juče na Wall Streetu berzanski indeksi pali, pod pritiskom pada cena akcija u tehnološkom sektoru drugi dan zaredom, na azijskim su tržištima indeksi jutros u plusu.

To se zahvaljuje stabilizaciji azijskog tehnološkog sektora, koji je nakon jučerašnjeg pada za 1,4 odsto, jutros blago porastao.

Pritom je akcija južnokorejskog Samsunga poskupela 0,5 odsto, nadoknadivši deo jučerašnjeg gubitka od 1,6 odsto.

Analitičari kažu kako azijski tehnološki sektor ne bi trebao biti pod jačim prodajnim pritiskom jer su cene akcija tih kompanija od početka godine manje rasle od američkih konkurenata, pa nisu toliko napregnute.

Podršku tržištima pruža i rast cene nafte, nakon što je Saudijska Arabija najavila smanjenje isporuka klijentima, što upućuje na zaključak da se drži OPEC-ovog dogovora o smanjenju proizvodnje.

Jutros je cena barela na londonskom tržištu porasla 0,4 odsto, na 48,45 dolara. I na američkom je tržištu barel poskupeo 0,4 odsto, na 46,25 dolara.

Ipak, na tržištima vlada oprez jer danas počinje dvodnevna sednica čelnika američke centralne banke.

Na tržištu vlada uverenje da će Fed povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, drugi put od početka godine, a najviše će se pratiti poruke čelnika centralne banke o tome da li je američka ekonomija dovoljno snažna kako bi izdržala još jedno povećanje cene novca do kraja godine.

U slučaju da Fed poveća kamate i signalizuje da bi do kraja godine mogao još koji put povući takav potez, to bi podržalo jačanje dolara, ali bi loše uicalo na tržišta kapitala, kažu analitičari.

A na valutnim je tržištima dolar jutros stabilan. Njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se oko 97,19 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 97,20 bodova.

Pritom je cena dolara prema japanskoj valuti skliznula s jučerašnjih 110,30 na 110,05 jena.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je blago ojačao, pa je kurs evra skliznuo na 1,1195 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,1205 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous NBS: Padu inflacije u maju doprinelo pojeftinjenje svežeg povrća i energenata
Next Etihad nastavlja dogovor o prodaji akcija kompanije NIKI

You might also like

Berza

Beogradska berza u padu drugu nedelju zaredom, obveznice diktirale promet

Beogradsko tržište akcija i protekle je sedmice zabeležilo pad vrednosti, druge zaredom, dok su sliku nevelike investicione aktivnosti ponovo nadomestile državne obveznice koje su donele ukupan promet od 2,1 milijardu

Berza

Beogradska berza: Energoprojekt najviši od septembra 2008, osvojen nivo od 1.500 RSD

Poslednji trgovački dan u sedmici na Beogradskoj berzi je obeležilo veliko trgovanje akcijama Energoprojekt holdinga (ENHL), dok je indeks Belex15 nastavio silazni trend i peti dan zaredom.

Berza

Akcionari razočarani dividendom Impol Sevala

Uprava kompanije Impol Seval odlučila je da najveći deo dobiti ne raspodeli, što je razočaralo akcionare.