Oprez ulagača na valutnim tržištima, u fokusu ECB i britanski izbori

Oprez ulagača na valutnim tržištima, u fokusu ECB i britanski izbori

Evro se u četvrtak zadržao nedaleko najviših nivoa u šest meseci prema dolaru na međunarodnim tržištima, a oprezno se trguje pred sednicu Evropske centralne banke (ECB) i britanske parlamentarne izbore.


Evrom se jutros trgovalo po 1,1259 dolara, što znači da je ojačao blagih 0,1 posto u odnosu na završetak trgovanja dan ranije.

U fokusu je i britanska funta, kojom se trgovalo po 1,2969 dolara, pri čemu se zadržala nedaleko najvišeg nivoa u dve nedelje, od 1,2978 dolara, na koje se jutros u jednom trenutku popela dok svu pažnju prikupljaju britanski izbori.

Dolar je oslabio 0,3 posto prema jenu, na 109,72 jena, klizeći ponovo prema najnižim nivoima u približno sedam nedelja, od 109,115 jena, koje je nakratko zabeležio u trgovanju u sredu.

Ulagači će uobičajeno pratiti redovnu sednicu ECB-a, iako se ne očekuju promene postojeće nivoe kamatnih stopa, kao ni izmene vezane za program kupovine obveznica.

Evro je ojačao oko 10 posto prema dolaru u proteklih pet meseci, delimično zbog slabljenja američke valute, ali takođe i zbog stajališta da će jačanje inflacije podstaći ECB da podigne kamatne stope početkom iduće godine.

Međutim, u sredu objavljeni izveštaji da će ECB smanjiti procene inflacije prigušila su očekivanja tržišta da bi ECB u porukama sa sednice mogao signalizovati lagano privođenje kraju ciklusa popustljive monetarne politike prema kraju godine.

Analitičar francuske banke Credite Agricole Valentin Marinov smatra da bi snižene procene inflacije mogle raspršiti među ulagačima priželjkivanu najavu laganog okončanja kvantitativnog ublažavanja već u septembru. Očekuje da će ECB-ova poruka s današnje sednice biti sklonija popustljivoj monetarnoj politici.

“Povratak oprezne ECB-ove retorike u vezi evra, pored revizije procena inflacije i poruke u smeru podsticajnih mera koju će Mario Draghi verovatno iskoristiti kada bude davao konstruktivnu ocenu o poboljšanim izgledima u vezi ekonomije, uopšteno bi moglo da pritisne zajedničku evropsku valutu”, dodaje Marinov.

Također, u fokusu su najnovije ankete u Britaniji objavljene u sredu koje su pokazale da će premijerka Theresa May na izborima u četvrtak povećati većinu u parlamentu, a sugerišu da će se njena odluka da sazove izbore kako bi ojačala svoju poziciju u pregovorima o Brexitu isplatiti.

“Tržišta su, čini se, uračunala da će konzervativci premijerke May osvojiti većinu, a dobiju li uverljivu većinu od preko 50 mesta, to će se verovatno smatrati pozitivnim ishodom za funtu”, kazala je Jasslyn Yeo, valutna analitičarka u J.P. Morgan Asset Managementu.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous FAO prognozira skok uvoza hrane u 2017. godini
Next U Rumuniji rast plata 300 odsto, MMF uputio kritike

You might also like

Berza

Wall Street: Indeksi pali početkom nedelje

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija pale jer su ulagači oprezni zbog pada cena nafte i nadolazeće lavine poslovnih izveštaja kompanija.

Berza

Dinar bez promene prema evru, u odnosu na američku valutu dinar ojačao 0,7 odsto

Kurs dinara neznatno je promenjen prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji kurs iznosi 123,3833 dinara za jedan evro.

Svetske berze

Evropske berze uzletele posle trodnevnog pada

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cene akcija su porasle, nakon tri dana pada, a tržišta podržava rast cena nafte i sirovina.