OECD: Globalni rast ove godine 3,5 odsto, najbrži u poslednjih šest godina

OECD: Globalni rast ove godine 3,5 odsto, najbrži u poslednjih šest godina

Svetska ekonomija ove godine je na putu najbržeg rasta u poslednjih šest godina, po stopi od 3,5 odsto, ističu u iz Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

U 2018. se očekuje dalji rast ekonomskih aktivnosti za 3,6 %, stoji u najnovijim procenama OECD-a.

Procena za 2017. nije tek blago poboljšanje od poslednje procene u martu kada se očekivao rast za 3,3 %, to je takođe i najbolji rezultat od 2011. godine, ističu iz te organizacije sa sedištem u Parizu.

Uprkos optimističnijim prognozama, to su ipak nešto slabije stope rasta nego pre financijske krize 2008.-2009. godine, rekao je glavni sekretar OECD-a Angel Gurria.

“Sve je relativno. Ono što ne bih voleo da činimo je da slavimo činjenicu da nismo jako loši već osrednji”, rekao je Gurria u intervjuu agenciji Reuters. “To ne znači da se moramo navikavati na takvo stanje ili živeti s time. Moramo i dalje težiti da bude bolje”, dodao je.

I dok je oporavak trgovinskih i investicionih tokova podržao poboljšanjeekonomskih izgleda, Gurria je istakao da bi trebalo ukinuti prepreke trgovini i investicijama u obliku protekcionizma i propisa, čime bi se osigurao snažniji rast.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Manji skok indeksa nakon dvodnevnog pada
Next Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar stabilan

You might also like

Najvažnije vesti

MMF u Beogradu 9. juna, NBS očekuje odlične ocene

Misija Međunarodnog monetarnog fonda koju predvodi James Roof dolazi u Beograd devetog juna, potvrđeno je Tanjugu u sedištu ove međunarodne finansijske institucije u Vašingtonu.

Društvo

Vozačke dozvole iz Srbije priznate u Austriji

U Austriji je stupila na snagu izmena Uredbe o sprovođenju zakona o vozačkim dozvolama, kojom se priznaju vozačke dozvole izdate u Srbiji.

Lične finansije

Vanbračni supružnici ne mogu da ostvare pravo na porodičnu penziju

Ukoliko nisu bili u zvaničnom braku udovica ili udovac ne mogu da naslede porodičnu penziju, dok njihova deca mogu.