ECB menja prognozu za inflaciju, evro pada

ECB menja prognozu za inflaciju, evro pada

ECB se sprema da zbog slabijih cena energije na predstojećem sastanku smanji prognozu inflacije u okviru svog izveštaja o budućim prognozama, javlja “Bloomberg”.

Novi ECB-ov nacrt sada pokazuje projekciju rasta potrošačkih cena od oko 1,5 odsto za svaku godinu – 2017, 2018. i za 2019. godinu, rekli su izvori “Bloomberga”, koji su želeli da ne budu imenovani, jer su informacije poverljive.

U prethodnom izveštaju o prognozama iz marta, ECB je predviđao da će inflacija u ovoj godini biti 1,7 odsto, dogodine 1,6 procenata, a 2019. godine 1,7 odsto.

Predlog izveštaja o prognozama biće predstavljen Upravnom savetu na dvodnevnom sastanku ECB-a u Talinu, a navedene cifre nisu konačne dok god ne budu objavljene u četvrtak.

Prognoze za baznu inflaciju, koja isključuje cene energije i hrane, verovatno će biti malo izmenjene, dok će predviđanja ekonomskog rasta, kako kažu izvori njujorške agencije, biti revidirana naviše za oko desetinu procentnog poena. Portparol ECB-a je odbio da da izjavu.

Nakon ove vesti evro je skliznuo naniže za 0,6 odsto na 1,1211 dolara, najniži nivo u okviru dnevnog trgovanja. Evropske akcije su skočile, a nemačke obveznice su se oporavile, uz prinos na 10-godišnje dužničke hartije od 0,249 odsto.

Inflacija u evrozoni je u dosadašnjem toku 2017. godine bila promenljiva, dostižući čak 2,0 odsto u februaru da bi u maju usporila na 1,4 procenta. Cilj ECB-a je da zona evra dostigne i održava stopu inflacije od nešto malo ispod 2,0 odsto u kontinuitetu na srednji rok bez novčanih podsticaja, dodaje njujorška agencija.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous REBEC konferencija od 19. do 21. juna u Beogradu
Next Sberbanka tužila Agrokor

You might also like

Najvažnije vesti

Christopher Dembik 2: Izraelski model šansa za Srbiju

  U nastavku intervjua sa Christoferom Dembikom, prvim čovekom Saxo Banke  za makroekonomska kretanja i analitiku, ovaj stručnjak se osvrće na situaciju u Srbiji. Gde Investirati:  Šta vas dovodi u Srbiju?

Politika

Aktiviran član 50. Lisabonskog ugovora, Britanija napušta EU

Britanska premijerka Tereza Mej aktivirala je član 50. Lisabonskog ugovora o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije čime je i zvanično pokrenula dvogodišnju proceduru razdruživanja.

Makroekonomija

D&B: Srbija u grupi zemalja sa umerenim rizikom poslovanja i stabilnim rejtingom

Boniteska kuća Dun & Bradstreet ponovo je svrstala Srbiju u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja i stabilnim rejtingom, navodi se u izveštaju.