Španska banka Popular prodata banci Santander za jedan evro

Španska banka Popular prodata banci Santander za jedan evro

Evropski zvaničnici objavili su danas da je španska Banko Popular, koja je na ivici bankrota, prodata banci Santander za samo jedan evro.

Evropka centralna banka (ECB) ocenila je juče da je španska Banko Popular, čije akcije su se sunovratile na berzi, u bankrotu ili da će verovatno biti u bankrotu, prema članu 18 evropskog Jedinstvenog mehanizma za rešavanje problema u bankama (SRM), saopštila je ECB čije sedište je u Frankfurtu.

Ovo je prva odluka tog tipa za Evropsku centralnu banku koja nadgleda evropski bankarski sistem.

“Znatno pogoršanje likvidnosti banke poslednjih dana dovelo je do toga da banka u bliskoj budućnosti ne bi bila u stanju da otplati svoje dugove i poštuje druge dospele obaveze”, navela je Evropska centralna banka.

Tada je informisan Jedinstveni mehaizam koji je usvojio plan za prodaju Banko Popular banci Santander.

Sedma banka po kapitalizaciji Banko Popular i dalje pati pod teretom takozvane toksične imovine, nagomilane tokom krize s nekretinama 2008. kada je konfiskovala imovinu pojedinaca ili firmi koji nisu mogli da otplate kredite.

Banka koja je već mesecima u teškoćama izgubila je polovinu svoje kapitalizacije za nedelju dana na berzi u Madridu. Akcije banke su u utorak vredele 32 evro satima.

Izvor: GdeInvestirati/Bet

Previous Uber otpustio 20 zaposlenih, zaposlena Appelova direktorka za marketing
Next Rast deviznih rezervi Kine nadmašio očekivanja

You might also like

Najvažnije vesti

NBS: Padu inflacije u maju doprinelo pojeftinjenje svežeg povrća i energenata

Padu inflacije u maju za 0,5 odsto u odnosu na april najviše je doprinelo pojeftinjenje svežeg povrća i energenata, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Lične finansije

Građani će ponovo morati dokazivati pravo na staru deviznu štednju

Advokat Borivoje Spremo izjavio je za Tanjug da će građani koji su ostvarili pravo na isplatu stare devizne štednje, kao i oni čiji postupci u sudovima još traju, morati ceo

Kompanije

Izgradnja naplatne stanice ‘Vrčin’ kod prve robne kuće Ikea

Austrijska firma Strabag sa kooperantima izvodi gradnju naplatne stanice “Vrčin” na mestu gde će se nalaziti prva robna kuća švedske kompanije Ikea.