Putin zainteresovan za uvođenje Ethereuma, druge najveće kriptovalute

Putin zainteresovan za uvođenje Ethereuma, druge najveće kriptovalute

Ruski predsednik Vladimir Putin zainteresovan je za Ethereum, drugu najveću kriptovalutu nakon Bitcoina. 

Putin u Ethereumu vidi potencijalno oruđe kojim bi se ruska ekonomija proširila izvan segmenta nafte i plina.

Na marginama Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu sastao se s Vitalikom Buterinom, osnivačem Ethereuma te podržao njegove planove za izgradnju mreže kontakata s lokalnim partnerima kako bi se u Rusiji implementirala “blockchain” tehnologija.

Foto:Delfi

Foto:Delfi

Blockchain tehnologija omogućila je da se digitalna informacija distribuiše, umesto kopiranja, čime je stvorena osnova za, kako se sve češće komunicira – novu verziju interneta.

Iako je tehnologija nastala za potrebe digitalne valute Bitcoin, u međuvremenu je njen potencijal postao važna tema u mnogim industrijama, a posebno u financijskom sektoru.

“Digitalna ekonomija nije zasebna industrija, već predstavlja osnovu za kreiranje novih poslovnih modela”, kazao je Putin tokom rasprave o osnaživanju dugoročnog rasta nakon što je Rusija izašla iz najveće recesije u poslednje dve decenije.

Virtuelne ili kriptovalute mogle bi pomoći ekonomiji čineći online transakcije jednostavnijim i sigurnijim.

Uz to što je valuta plaćanja, Ethereum bi mogao ubrzati moderno poslovanje izbacivanjem posrednika kao što su na primer javni beležnici.

Ruska centralna banka već je implementirala tehnologiju temeljenu na Ethereumu kao pilot projekt za obradu online transakcija i provera podataka zajmodavaca poput Sberbanka.

Zamenica guvernera centralne ruske banke Olga Skorobogatova ne isključuje mogućnost da se u budućnosti, uz pomoć Ethereum tehnologije, u Rusiji jednog dana uvede virtuelna valuta.

“Blockchain bi tehnologija na poslovanje mogla imati jednak učinak kao što je to  imao internet – promenila bi poslovne modele i eliminisala posrednika”, kazao je Vlad Martinov, savetnik Ethereum fondacije, a prenosi Bloomberg.

Izvor: GdeInvestirati/Dnevnik.hr
Previous Saudijska Arabija ukinula Qatar Airways-u dozvolu za rad
Next Srednji kurs dinara 122,2839

You might also like

Svetske berze

Optimističan početak godine na Wall Streetu

Na Wall Streetu su u utorak, prvog dana trgovanja u novoj godini, S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli nove najviše nivoe u istoriji jer se ulagači nadaju da će se

Berza

Dinar miruje, srednji kurs danas 123,45 dinara za evro

Zvanični srednji kurs u sredu iznosi 123,4583 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Najvažnije vesti

NIS otvorio sezonu objave poslovnih rezultata; Kompanija poslovala uspešno u 2016. godini

Naftna industrija Srbije (NIS) imala je u 2016. godini neto dobit od 15 milijardi dinara, što je tri odsto više nego u prethodnoj godini, saopštila je danas ta kompanija.