Marko Čadež: Raste broj ruskih kompanija u Srbiji

Marko Čadež: Raste broj ruskih kompanija u Srbiji

Broj ruskih kompanija u Srbiji konstantno raste, sada ih je 815, a prošle godine ih je bilo manje od 700, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

On je istakao i da se ukupno izvozi 1.341 različit proizvod na tržište Rusije.

„Mlekara Šabac koja 75 odsto svog belog sira izvozi u Rusiju, završila je pregovore za izgradnju fabrike u Rusiji koja će za šest do osam meseci, kada bude završena, moći da proizvodi 450 tona mleka dnevno, što je kapacitet u rangu sa najvećim balkanskim mlekarama, to su sjajne vesti i smer u kome želimo da idemo”, naveo je Čadež.

On je na panelu “Srbija-Rusija: Mogućnosti ekonomske saradnje” koji je u organizaciji Tanjuga održn prvog dana Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF), dodao da potencijali nikada nisu dovoljno iskorišćeni kada je u pitanju poljoprivreda, i da je uloga Privredne komore upravo u omogućavanju kontakata i spajanju partnera koji mogu ostvariti uspešnu saradnju.

“Važne su strukturalne promene ne samo brojke, konstantno raste broj ruskih kompanija u Srbiji, što je dobar trend. Trenutno je 815 kompanija, a pre godinu dana bilo ih je nešto manje od 700. Trenutno izvozimo 1341 različit proizvod na rusko tržište, a u nekim segmentima beležimo neverovatan rast, na primer izvoz lekova koji je porastao za 60 odsto i izvoz automobilskih guma koji je porastao za 30 odsto”, istakao je Čadež.

On je objasnio da su oživeli mehanizmi saradnje i ekonomska dinamika između sektora i da je ovaj forum prilika da se čuju saveti od ruskih saradnika koji mogu pomoći poboljšanju ekonomske razmene Srbije i Rusije.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Kupci sve više zainteresovani za pametne zgrade
Next Cene nafte pale više od 4 odsto, proizvodnja u SAD-u raste

You might also like

Kompanije

Jiangsu Nantong Sanjian Construction planira ulaganja u Srbiju

Kompanija Jiangsu Nantong Sanjian Construction Group razmatra da iz Srbije dalje širi poslovanje na čitavu Evropu, rekao je predsedavajući te kineske korporacije Huang Ju Hui i naveo da je Srbija,

IT

Facebook koristi skoro 2 miliona korisnika mesečno

Tokom svog finansijskog izveštaja za četvrto tromesečje, Facebook je objavio da rastu prihodi kao i da sekorisnička baza konstantno uvećava.

Kompanije

RWE: Rast u prvom kvartalu najavljuje bolju godinu

Nemački energetski div RWE potvrdio je optimističnu prognozu za 2017. godinu, izvestivši o dobrom početku godine zahvaljujući svojoj kompaniji Inogy u sektoru obnovljivih izvora energije.