Moody’s kažnjen sa 1,24 miliona evra

Moody’s kažnjen sa 1,24 miliona evra

Evropski regulator finansijskih tržišta kaznio je sa 1,24 miliona evra međunarodnu agenciju za dodelu rejtinga “Moody’s” zbog povrede pravila.

Kako se navodi Moody’s ulagačima nije omogućio dovoljno informacija o tome kako se izrađuju rejtinzi za velike institucije, poput same Evropske unije (EU).

Evropsko nadzorno telo za vrednosne papire i tržište kapitala (ESMA) utvrdilo je da su nemački i britanski ogranci međunarodne agencije za rejtinge “Moody’s” “iz nemara počinili dva kršenja pravila agencije za kreditne agencije, koja se odnose na njihovu javnu objavu određenih rejtinga”, stoji u saopštenju ESMA.

Propusti se odnose na 19 rejtinga objavljenih u periodu od juna 2011. i decembra 2013. godine za devet međunarodnih tela, uključujući Evropsku investicionu banku (EIB), Evropski investicioni fond, Evropski stabilizacioni mehanizam, Evropski fond za finansijsku stabilnost i samu Evropsku uniju.

Kako je dalje objavila ESMA, agencija “Moody’ s” javnosti je omogućila premalo informacija o tome kako se došlo do takvih rejtinga, otežavajući ulagačima da provere i verifikuju njihovu ispravnost i pouzdanost. Iz regulatora dodaju da su jedine javnosti dostupne informacije bila saopštenja za medije.

Iz “Moody’s”-a su objavili da su primili na znanje zaključke ESMA-e, iskazujući zadovoljstvo time što je cela stvar sada završena.

“Nijedan od tih zaključaka ne tiče se kvaliteta naših rejtinga ili same nadnacionalne metodologije”, kazao je predstavnik “Moody’s”-ovog evropskog ogranka Dainel Piels. “ESMA je, takođe, uvidela da je “Moody’s” preduzeo korake u 2013. godini kako bi garantovao da se slični prekršaji neće ponoviti u budućnosti”.

“Moody’s” je među tri najveće agencije, koje na globalnom nivou imaju prevlast u području dodele rejtinga, uz “Standard & Poor’s” (S&P) i “Fitch Ratings”.

ESMA je telo, koje autorizuje i nadzire rad agencija za kreditne agencije u EU i dosad je tri puta preduzela mere protiv agencija, uključujući i prema “Fitch”-u, koga je kaznila sa 1,38 miliona evra.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Stiže paket pomoći za “Monte dei Paschi di Siena”
Next Najniža nezaposlenost u EU od marta 2009. godine

You might also like

Kompanije

Nike: Dobit veća za 20%, a cene akcija pale za više od 5%

Prihodi firme porasli su u njenom fiskalnom tromesečju, završenom s krajem februara, za 7,6 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana pre, na 8,03 milijarde dolara.

Kompanije

Elektronsko podnošenje zahteva za detašman – novi digitalni servis PKS

Predstavnici domaćih građevinskih kompanija koji nameravaju da pošalju radnike na gradilišta u Nemačku zahteve za detašman, Privrednoj komori Srbije, mogu da podnesu i elektronski preko portala eUsluge.

Banke i finansije

Dobit AIK banke u prvom kvartalu skočila na 1,7 milijardi dinara

AIK banka je objavila nerevidirane rezultate poslovanja za prvi kvartal koji su pokazali stagnaciju osnovnog biznisa i rast profita usled naplate ranije otpisanih plasmana.