Javni dug Srbije na kraju maja 67 odsto BDP-a

Javni dug Srbije na kraju maja 67 odsto BDP-a

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom kvartalu 2017. iznosio je 1,2 odsto, u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Suficit budžeta u maju bio je 1,8 milijardi dinara, dok je ukupni suficit za prvih pet meseci 2017. bio 12,5 milijardi. Javni dug na kraju maja iznosio je 67 odsto BDP.

Desezonirani podaci, kako se navodi pokazuje je BDP u prvom kvartalu 2017. godine veći za 0,1 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru finansijskih delatnosti i delatnosti osiguranja, 4,5 odsto, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane realni rast bruto dodate vrednosti 2,8 odsto, a u sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama, 1,3 odsto. U sektoru građevinarstva, kako se navodi bruto dodata vrednost manja je za 5,1 odsto.

Panirani rast BDP Srbije u 2017. je 3 odsto, a u 2016 je bio 2,7 odsto.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Azijske berze: Snažan rast berzi, dolar ojačao
Next Evropske berze u porastu, novi rekord FTSE indeksa

You might also like

Najvažnije vesti

Poslovna klima u Srbiji bolja nego pre 10 godina

Savet stranih investitora ocenio je da je poslovna klima u Srbiji danas daleko bolja nego pre 10 godina, piše u predgovoru “Bele knjige” za 2017. godinu, koju potpisuje predsednica Jana

Makroekonomija

Vučić: Smanjenja poreza i doprinosa na zarade u drugoj polovini

Premijer Aleksandar Vučić najavio je mogućnost smanjenja poreza i doprinosa na zarade u drugoj polovini naredne godine.

Kompanije

Tajni pregovori i istrage u slučaju Železare Smederevo

Železara u Smederevu bila je tema tajnih pregovora u Briselu, održanih početkom decembra, na kojima su učestvovali predstavnici Vlade Republike Srbije i Evropske komisije.