Wall street: Berzanski indeksi bez promene

Wall street: Berzanski indeksi bez promene

Na Wall Streetu su u sredu berzanski indeksi ostali gotovo nepromenjeni, pri čemu su cene akcija u defanzivnim sektorima porasle, a u finansijskom i energetskom pale.

Dow Jones oslabio je 0,10 odsto, na 21.008 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,05 odsto, na 2.411 bodova, a Nasdaq indeks 0,08 odsto, na 6.198 bodova.

Finansijski sektor našao se juče pod pritiskom nakon što su banke JPMorgan i Bank of America poručile da će u drugom tromesečju ostvariti manje prihode od trgovanja nego u istom lanjskom razdoblju.

Zbog toga su cene akcija tih banaka pale oko 2 odsto, dok je akcija Goldman Sachsa pojeftinila više od 3 odsto.

S&P indeks finansijskog sektora skočio je neposredno nakon predsedničkih izbora u SAD-u više od 20 odsto, zahvaljujući obećanjima Donalda Trumpa o smanjenju poreza, povećanju državne potrošnje i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima, između ostalim, finansijskom.

No, zbog političkih problema Donalda Trumpa, poslednjih je nedelja S&P indeks finansijskog sektora pod pritiskom, pa je sada u minusu 0,3 odsto u odnosu na početak godine.

“Ulagači sve manje veruju u Trumpova obećanja. Sigurno ih neće ispuniti toliko brzo koliko su se ulagači nadali”, kaže Ernesto Ramos, direktor u fondu BMO Global Asset Management.

I dok je finansijski sektor juče bio pod pritiskom, u defanzivnim sektorima cene su akcija porasle. U sektoru telekomunikacija za 0,35, a u komunalnom za 0,45 odsto.

No, zbog pada cena nafte za više od 2,5 odsto, na najniže nivoe u tri nedelje, juče je pao i S&P indeks energetskog sektora, za 0,4 odsto.

Iako su OPEC i neke nečlanice tog kartela nedavno odlučile produžiti sporazum o smanjenju proizvodnje do kraja prvog tromesečja iduće godine, ulagači se plaše da te mere nisu dovoljne da bi se uskoro znatnije smanjio jaz između prevelike proizvodnje i nedovoljno snažne potražnje, stoga su cene ′crnog zlata′ pod pritiskom.

I na većini evropskih berzi cene su akcija jučer blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,09 odsto, na 7.519 bodova, a pariski CAC 0,42 odsto, na 5.283 boda. Frankfurtski DAX ojačao je 0,13 odsto, na 12.615 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Dolar malo iznad najnižih nivoa u šest i po meseci
Next Azijske berze: Akcije u Japanu skočile u Šangaju pale

You might also like

Svetske berze

Cene nafte pale više od 5 odsto

Cene nafte na međunarodnim tržištima pale su više od 5 odsto nakon što je najnoviji nedeljni izveštaj pokazao da su zalihe nafte u SAD porasle, devetu sedmicu zaredom.

Berza

Evropske berze u porastu na kraju nedelje

Na evropskim berzama u petak ujutro cene akcija su porasle, nakon pada dan pre, no trguje se oprezno.

Berza

Turska lira potonula rekordno nisko zbog Erdoganovih najava

Najveći gubitnik valutnih tržišta bila je jutros turska lira koja je potonula više od 2 odsto, na rekordno niskih 4,8450 nakon što su rejting agencije upozorile na planove turskog predsednika