Wall Street: Rekordni pad S&P 500 indeksa

Wall Street: Rekordni pad S&P 500 indeksa

Na Wall Streetu su u utorak S&P 500 i Nasdaq indeks skliznuli s rekordnih nivoa, a najviše su pale cene akcija u energetskom i finansijskom sektoru.

Dow Jones oslabio je 0,24 odsto, na 21.029 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,12 odsto, na 2.412 bodova, a Nasdaq indeks 0,11 odsto, na 6.203 boda.

Najviše su jučer pale, 1,3 odsto, cene akcija u energetskom sektoru, što je posledica pada cena nafte.

Iako su OPEC i neke nečlanice tog kartela nedavno odlučile produžiti sporazum o smanjenju proizvodnje do kraja prvog tromesečja iduće godine, ulagači se plaše da te mere nisu dovoljne da bi se uskoro znatnije smanjio jaz između prevelike proizvodnje i nedovoljno snažne potražnje.

Znatnije su, 0,8 odsto, pale i cene akcija u finansijskom sektoru, pri čemu su akcija velikih banaka JPMorgan i Bank of America pojeftinile više od 1 odsto.

S druge strane, u tehnološkom su sektoru cene porasle u proseku za 0,3 odsto, pri čemu su akcija Applea i Microsofta poskupele 0,6 odsto.

Juče je objavljeno da je potrošnja u SAD-u u aprilu porasla po najvećoj stopi u poslednja četiri meseca, dok je inflacija na mesečnom nivou ojačala.

To ukazuje na jačanje domaće potražnje, što otvara prostor američkoj centralnoj banci za povećanje kamata.

Trgovci na tržištu novca procenjuju da postoji 86 odsto izgleda da će čelnici Feda kamate povećati već na sednici u junu.

No, zbog sporijeg nego što se očekivalo rasta ekonomije i nesigurnosti na političkoj sceni u Washingtonu, sve je manje verovatno da će Fed do kraja godine kamate povećati u dva navrata, kako se još nedavno procenjivalo.

“Tržišta su osetljiva na geopolitičke i političke rizike, no što se tiče situacije u ekonomiji i zarada kompanija, u udobnom smo području”, kaže Peter Kenny, strateg u firmi Global Markets Advisory Group.

“No, nema prevelike navale na kupovinu akcija, ali ni obveznica – tržišta miruju”, dodaje Kenny.

Na suzdržanost ulagača ukazuje ispodprosečni obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamenilo 5,8 milijardi akcija, dok je prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 6,7 milijardi.

I na evropskim berzama cene akcija juče su blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,28 odsto, na 7.526 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,24 odsto, na 12.598 bodova, a pariski CAC 0,50 odsto, na 5.305 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Oglašena prodaja kruševačkog 14. oktobra u stečaju
Next Azijske berze porasle, dolar slabiji

You might also like

Najvažnije vesti

Produktna berza: Promet više nego udvostručen, porasla cena kukuruza i soje

Na Produktnoj berzi je u periodu 20.02.-24.02. zabeležen najveći količinski promet robe na nedeljnom nivou u 2017. godini, pri čemu svi statistički pokazatelji upućuju na značajan rast berzanskog trgovanja.

Svetske berze

Bill Gates: Bitcoin i litecoin su opasni po život

Kriptovalute ubijaju ljude u prilično direktnom smislu, smatra osnivač Microsofta Bill Gates.

Berza

Pozitivna dinamika na Moskovskoj berzi, snažan rast rublje prema dolaru

Vodeći indeksi berze u Moskvi u četvrtak su snažno porasli podržani cenom nafte iznad 50 dolara po barelu i uverenjem investitora da će Britanci danas glasati za ostanak u EU.