Oglašena prodaja kruševačkog 14. oktobra u stečaju

Oglašena prodaja kruševačkog 14. oktobra u stečaju

Agencija za licenciranje stečajnih upravika oglasila je prodaju pokretne i nepokretne imovine Industrije mašina i komponenata (IMK) „14. oktobar“ iz Kruševca u stečaju, metodom neposredne pogodbe uz prikupljanje pisanih ponuda.

Procenjena vrednost imovine ponuđene na prodaju je 4,85 milijardi dinara, a krajnji rok za dostavljanje ponuda je 28. jun.

To preduzeće je u većinskom državnom vlasništvu, do kraja maja prošle godine bilo je pod zaštitom države, a u julu je ušlo u predstečajni postupak.

Stečaj je u IMK „14. oktobar“ uveden u januaru prošle godine, a u februaru je doneto rešenje o bankrotu.

Od tada je prodaja fabrike kao celine oglašavana četiri puta, poslednji put u decembru prošle godine, ali ni jednom nije bilo interesenata koji bi dostavili ponudu.

Tokom proteklih godinu dana u javnosti se više puta pominjalo da je češka kompanija „Tatra“ zainteresovana za kupovinu tog nekadašnjeg kruševačkog giganta koji nikada nije bio privatizovan.

U fabrici je nakon uvođenja stečaja bilo angažovano oko 160 radnika, a trenutno ih je oko 130.

Prema ranijim podacima 1.558 radnika na ime zaostalih plata iz 2014. i 2015. godine od fabrike potražuje više od milijardu dinara, ukupna potraživanja poverilaca iznose 13,6 milijardi dinara, prvi isplatni red potražuje 3,8 milijardi, drugi oko 210 miliona, a treći 9,6 milijardi.

Broj zaposlenih u fabrici, koja je osamdesetih godina zapošljavala 8.500 ljudi, tokom prethodnih decenija postepeno se smanjivao.

Poslednji socijalni program sproveden je krajem 2015. godine, pred uvođenje stečaja, kada je fabriku napustilo 690 ljudi, dok je godinu dana ranije, takođe kroz socijalni porgram otišlo 750 radnika.

Nakon uvođenja stečaja održana je jedna prodaja pokretne imovine, kada su prodati gotovi proizvodi i nezavršena proizvodnja u više pogona, za 11,46 miliona dinara, te rashodovane mašine za 1,8 miliona dinara.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Warren Buffett kupio 3 odsto udela u nemačkom Lanxessu
Next Wall Street: Rekordni pad S&P 500 indeksa

You might also like

Kompanije

BMW obustavlja proizvodnju u Nemačkoj, Kini i Južnoj Africi

Nemačka kompanija BMW će obustavu proizvodnje u Nemačkoj, koja traje od petka, proširiti danas i na Kinu i Južnoafričku Republiku.

Kompanije

Kinezi i Italijani zainteresovani za Zastava kovačnicu

Nakon upravo okončane nove procene vrednosti kapitala fabrike, tender za ponovnu podaju Zastave kovačnice u bankrotu zakazan je za 24. april.

Banke i finansije

Pariz širi ruke finansijskim institucijama koje beže iz Londona

Francuski zvaničnici su u ozbiljnim pregovorima sa finansijskim institucijama koje žele da napuste London, u trenutku kada Britanija priprema izlazak iz EU.