Austrijski ATX indeks od početka godine skočio 40 odsto

Austrijski ATX indeks od početka godine skočio 40 odsto

Austrijsko tržište kapitala od početka je ove godine preplavljeno optimizmom.  

O tome dovoljno govori podatak da je indeks Bečke berze ATX skočio 40 odsto. Samo indeksi u Venecueli, Poljskoj i Grčkoj imali su jači rast, pokazuju podaci Bloomberga.

Od sastavnica indeksa, ove su godine najviše na vrednosti dobili Erste, Raiffeisen i OMV koji uostalom čine i 40 odsto njegove težine.

“Rizik u kontekstu populizma sada je verojatno veći u SAD-u nego u Evropi”, izjavio je za Financial Times Fritz Mostböck iz odeljenja istraživanja u Ersteu.

Ipak, austrijska poltička scena sve je samo ne stabilna. Vanredni parlamentarni izbori na rasporedu su 5.oktobra i nova je to prilika za dolazak na vlast za evropsku desnicu. Sebastian Kurz je zahvaljujući svojoj popularnosti jedini konzervativni čelnik kadar da se na parlamentarnim izborima suprotstavi Christianu Kernu i čelniku FPOe-a Heinz-Christianu Stracheu kojega je stranka krajnje desnice sklona prevremenim izborima.

Anketa koju je Research Affairs sproveo za tabloid Oesterreich nakon Mitterlehnerove ostavke pokazuje da bi OeVP, bude li Kurz njegov predsednik, imao podršku 35 odsto, što je 10 procentnih bodova više nego podrška FPO-u i 14 procentnih bodova više nego socijaldemokratima.

Socijaldemokrati i konzervativci koji se od 1945. izmenjuju na vlasti a od 2007. učestvuju u koalicionoj vladi koja je na izmaku snaga, nemaju, čini se, ni želje ni mogućnosti za nastavak partnerstva.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous Mogući izbori u Italiji podižu vrednost zlata
Next Finska: 760 evra mesečne pomoći osobama koje su dugo bez posla

You might also like

Svetske berze

George Soros: Bitcoin je tipičan balon

Američki multimilijarder mađarskog porekla George Soros napao je u četvrtak u Davosu, gde se održava Svetski ekonomski forum, sve i svakoga: Trumpovu vladu, društvene mreže, bitcoin.

Berza

Beogradska berza: Skroman promet, Aerodrom najviši u šest meseci

Juče je ponovo zabeležena skromna investiciona aktivnost na tržištu akcija, a indeks Belex15 uspeo je da zabeleži pozitivnu promenu od 0,2%, zatvršivši trgovanje na 722,1 poen.

Berza

Cena zlata porasla 2,1 odsto za nedelju dana

Cena zlata je u prošloj nedelji, obeleženoj političkim previranjima u Vašingtonu, porasla 2,1, ostvarivši tako najveću dobit od polovine aprila.