Formira se trgovinski savez koji pokriva polovinu svetske populacije

Formira se trgovinski savez koji pokriva polovinu svetske populacije

Ministri trgovine azijskih država sastali su se u Hanoju u Vijetnamu, kako bi pod vođstvom Kine razmotrili uslove jednog sveobuhvatnog pakta.

Sporazum 16 azijskih zemalja “Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo” (RCEP) biće najveći ugovor o slobodnoj trgovini u svetu, koji pokriva oko polovine svetske populacije, izvještava agencija AFP.

Ovim dokumentom se eksplicitno isključuju Sjedinjene Države, koje su ranije prevodile drugi regionalni trgovinski pakt – Transpacifičko partnerstvo (TPP) – dok ga američki predsednik Donald Tramp nije u januaru 2017. godine eliminisao, nazivajući ga “ubicom radnih mesta”.

Na sastanku u Hanoju, koji je po 19. put okupio pregovarače RCEP-a, dominirala je retorika u korist slobodne trgovine, koja snažno odudara od Trampovih govora tokom predizborne kampanje u kojima je promovisao slogan “Amerika na prvom mestu”.

“U kontekstu protekcionizma, koji se javlja u brojnim velikim ekonomijama u svetu, smatramo da će zaključenje pregovora o Sporazumu o RCEP-u preneti jasnu i doslednu poruku o politici otvaranja i ekonomske integracije zemalja u azijskom regionu”, izjavio je ministar trgovine Vijetnama, Tran Tuan Anh, koji je predsedavao skupom.

Pored Pekinga, planirani sporazum o RCEP-u će okupiti deset članica Asocijacije zemalja jugoistočne Azije, plus Indiju, Japan, Južnu Koreju, Australiju i Novi Zeland.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Prodaje se imovina Livnice Topola
Next Analitičari upozoravaju: Bitcoin bi mogao da izgubi polovinu svoje vrednosti

You might also like

Banke i finansije

Prognoze bankara: Evro neće preći 123 dinara u narednoj godini

Prosečna vrednost evra sledeće godine ne bi trebalo da bude veća od 123 dinara, koliko je iznosio prosečan kurs u 2016. godini, procenuju srpski bankari.

Najvažnije vesti

Od 1. jula promene u vlasništvu nepokretnosti upisivaće notari

Kupci stanova više neće morati sami da se bave rešavanjem upisa svojih novih nepokretnosti, jer od 1. jula počinje upis po službenoj dužnosti.

Najvažnije vesti

Jakobsen: Tržište paniči oko Brexita, ali Turska je ključna

Tržište je zauzeto paničenjem oko Brexita, međutim, glavni ekonomista Saxo banke Steen Jakobsen smatra da je Turska u ovom trenutku ključna.