Štrajk u Alitaliji: 200 otkazanih domaćih i međunarodnih letova

Štrajk u Alitaliji: 200 otkazanih domaćih i međunarodnih letova

Italijanska vazduhoplovna kompanija Alitalia, u velikim poslovnim teškoćama, objavila je otkazivanje 200 domaćih i međunarodnih letova u nedelju zbog štrajka dela osoblja.

Alternativno rešenje već je, međutim, pronađeno za 80 odsto putnika, istaknula je kompanija na Internet stranici.

Alitalia, koja niže gubitke već godinama, stavljena je pod prinudnu upravu 2. maja, nakon što je osoblje odbacilo plan restrukturiranja kojim se predviđalo ukidanje 1700 radnih mesta.

Akcionari, Etihad i banke, predložili su plan spašavanja kompanije (smanjenje plaća i otpuštanje), ali su ga zaposlenici na referendumu odbacili.

U vlasništvu Alitalije sa 49 posto učestvuje Etihad, a 51 posto drže italijanske banke.

Vlada koja je isključila svaku mogućnost nacionalizacije, a sada traži kupca za čitavu ili deo aktivnosti kompanije.

Štrajk koji se najavljuje već nedeljama događa se u vreme dok traju rasprave o modalitetima postupka tehničkog otkaza najavljenog u sredu za 1358 ljudi.

Deo osoblja protestvuje i protiv neisplate premija u plati za maj, iako su trojica poverenika obećala da će se to rešiti sledeći mesec.

Alitalia je početkom maja dobila kredit od italijanske države od 600 miliona evra kako bi sledećih šest meseci mogla obavljati svoju delatnost.

Međutim, unatoč promotivnim kampanjama koje obećavaju velike uštede ako se leti Alitaliom, kompanija teško vraća poverenje putničkih agencija i putnika koji se radije okreću drugim vazduhoplovnim kompanijama.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous Italija: Ukidanje kovanica manjih vrednosti
Next Nedeljni pregled: Porasle cene akcija na svetskim berzama

You might also like

Kompanije

Prihodi Microsofta pali zbog loše prodaje Surfacea

Microsoft je u prvom tromesečju ostvario prihode od 23,56 milijardi dolara, 6 odsto veće nego u istom lanjskom razdoblju, no kako su podbacili prihodi od prodaje Surface tableta i laptopa,

Kompanije

Gorenje: 12 miliona evra u proširenje proizvodnje u Valjevu

Kompanija Gorenje i Ministarstvo privrede potpisali su danas u Valjevu memorandum o zapošljavanju još 300 radnika.

Makroekonomija

Najveći rast nemačkog privatnog sektora u poslednjih šest godina

Privatni sektor u Nemačkoj zabeležio je najbržu stopu rasta u martu u poslednjih šest godina, pokazuju podaci iz Markitovog kompozitnog indeksa (PMI).