Nedeljni pregled: Porasle cene akcija na svetskim berzama

Nedeljni pregled: Porasle cene akcija na svetskim berzama

Cene akcija na svetskim berzama prošle su nedelje porasle podstaknute mirnijom političkom atmosferom u Vašingtonu i boljim nego se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.

Na Wall Street-u je Dow Jones za nedelju dana porastao 1,3 odsto. S&P 500 indeks je ojačao 1,4% a Nasdaq 2,1 odsto, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq dostigli rekordne nivoe.

Jedan od razloga rasta indeksa bio je objavljivanje zapisnika sa sastanka Fed-a koji je pokazao da su se zvaničnici centralne banke složili da treba sačekati sa povećanjem kamata dok ne bude jasnije da li je usporavanje rasta privrede privremeno, ali i da većina njih očekuje da će kamate biti povećane uskoro.

Američko Ministarstvo trgovine je u petak saopštilo da je bruto domaći proizvod (BDP) SAD u prvom kvartalu porastao za 1,2 odsto, što je za pola procentnog poena više u odnosu na raniju procenu. Međutim, to ipak predstavlja usporavanje rasta najveće svetske privrede u odnosu na prethodni kvartal. Posljednji pokazatelji ne daju jasnu sliku ekonomije jer potrošnja i raspoloženje potrošača slabe, dok se situacija na tržištu rada i dalje poboljšava.

Analitičari smatraju da centralna banka zadržava kurs postepenog povećanja kamatnih stopa, ali da je, obzirom na usporavanje rasta privrede, sve manje verovatno da će u ovoj godini kamate povećati još u dva navrata.

Brokeri procenjuju da izgledi za povećanje kamata u dva navrata do kraja godine sada iznose oko 46 odsto, dok su pre objavljivanja zapisnika Fed-a izgledi za to iznosili oko 50 odsto.

“Trenutno na vidiku nema neposredne opasnosti. Nema straha, samozadovoljstvo podržava tržište”, kaže Jimmy Chang, strateg u “Rockefeller & Co”.

Pozitivno su na tržišta uticali i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza američkih trgovačkih lanaca, pa je taj sektor prošle sedmice bio među najvećim dobitnicima.

Analitičari kažu i kako je ponešto splasnula zabrinutost u vezi političke situacije u Vašingtonu jer je predsednik Donald Tramp većinu sedmice proveo na turneji po svetu, zbog čega daljnji razvoj situacije u vezi istrage o vezama nekih članova Trampova tima s Rusima nije tako snažno uticao na tržišta kao proteklih nedelja kada su upravo zbog toga bila pod pritiskom.

I na većini evropskih berzi cene akcija su protekle nedelje porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1 odsto, francuski CAC 0,2 odsto. Frankfurtski DAX , naprotiv, oslabio je 0,3 odsto.

Na berzi u Tokiju, Nikkei indeks je porastao 0,5 odsto.

Izvor:SEEBiz

Previous Štrajk u Alitaliji: 200 otkazanih domaćih i međunarodnih letova
Next Ruski istraživači pronašli milijarde rubalja u močvari

You might also like

Berza

Kurs dinara: U ponedeljak 123,79 dinara za evro

Zvanični srednji kurs u ponedeljak će biti 123,7907, što predstavlja neznatnu promenu dinara prema evru u odnosu na petak, saopštila je Narodna banka Srbije.

Berza

Evropske berze: Akcije porasle, FTSE indeks blizu rekorda

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cene akcija su porasle, pri čemu se londonski FTSE indeks primakao rekordnom nivou.

Berza

Skroman rast evropskih indeksa, nastavak katalonske krize

Najveća evropska tržišta registrovala su skroman rast, uprkos nastavku krize u Španiji koja je ušla u odlučujuću nedelju i tendencijama Madrida da uspostavi kontrolu nad nestabilnom katalonskom regijom.