Cene nafte pale skoro 3 odsto za nedelju dana, OPEC razočarao investitore

Cene nafte pale skoro 3 odsto za nedelju dana, OPEC razočarao investitore

Cene nafte na međunarodnim tržištima u petak su se malo oporavile nakon što su u četvrtak pale skoro 5% zbog odluke OPEC-a da produži važenje sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte za još devet meseci, ali ne i da dodatno smanji obim ponude kako su se investitori nadali.

U petak su na Londonskoj berzi fjučersi “brent” nafte za isporuku u julu poskupeli 1,2% na 52,09 dolara po barelu, dok je na američkom tržištu cena sirove nafte porasla 1,8%, na 49,80 dolara po barelu.

Posmatrano za nedelju dana cena “brent” nafte, koja je međunarodni reper, pala je 2,7 odsto, a američke WTI nafte za 1,7 odsto.

Tržišta je u četvrtak razočarala odluka vodećih proizvođača o produženju perioda o smanjenju proizvodnje nafte za još devet meseci, do marta 2018. godine, uz nepromenjen obim smanjenja od 1,8 miliona barela dnevno. Proizvođači smatraju da će tim planom smanjiti zalihe na petogodišnji prosek od 2,7 milijardi barela dok su se trgovci nadali da će u poslednji trenutak povećati obim smanjenja ponude.

“Nafta je poskupela 5$ u skoro dve nedelje, ponajviše zbog spekulacija da bi OPEC mogao dodatno smanjiti proizvodnju”, rekao je James Williams, robni analitičar u “WTRG Economics”.

Investitore brine i stanje zaliha nafte u SAD koje su veće od očekivanih, što daje prostora američkim proizvođačima nafte iz škriljaca da snize cenu, čak i ako OPEC odluči da dodatno smanji svoju proizvodnju.

“Baker Hughes”, kompanija specijalizirana za usluge u naftnoj industriji, u petak uveče je objavila da je broj bušotina u SAD prošle nedelje porastao za 2 na ukupno 722, što je devetnaesta nedelja zaredom rasta broja aktivnih američkih naftnih bušotina.

Izvor:Agencije
Previous AFP: Donald Tramp svojim ponašanjem napravio haos na samitu NATO
Next Budvanin platio 22.360 evra poreza za 63 stana

You might also like

Svetske berze

Azijske berze: Abeova pobeda doprinela skoku indeksa u Japanu

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija snažno porasle jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo pokazatelji s američkog tržišta rada, dok je cena nafte pala na najniže nivoe u

Svetske berze

Australijska berza: Akcije industrije kanabisa porasle više od 130 odsto u ovoj godini

Akcije kompanija koje se bave uzgojom, proizvodnjom i istraživanjem marihuane u medicinske svrhe porasle su na berzi u Sidneju ove godine 130 odsto, u proseku.

Svetske berze

Azijske berze: Blagi rast indeksa, čekaju se rezultati tehnoloških divova

Na azijskim berzama su indeksi blago porasli, kao i dan pre na Wall Streetu, a trguje se oprezno jer je američki Fed poručio da očekuje jačanje inflacije, a to vodi daljem