AFP: Donald Tramp svojim ponašanjem napravio haos na samitu NATO

AFP: Donald Tramp svojim ponašanjem napravio haos na samitu NATO

Nediplomatsko ponašanje predsednika SAD Donalda Trampa na NATO samitu u Briselu nanelo je težak udarac alijansi, ocenjuje AFP dodajući da su nade da će Tramp na ovom skupu pokazati svoju posvećenost NATO, nestale kroz niz grubih izjava i neprijatnih incidenata.

Tramp je napravio haos na samitu, koji je trebalo da služi kao primer valjane diplomatije…, bilo da je u pitanju guranje crnogorskog premijera Duška Markovića ili “rat rukovanjem” sa novim predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, navodi AFP.

Bez obzira na Trampove gafove, on nije uspeo da javno podrži jedan od osnivačkih principa NATO alijanse, što je obaveza uzajamnog branjenja, već je saveznike opomenuo da bi trebalo da troše više novca na odbranu, kako bi olakšali poreskim obveznicima u SAD, navode analitičari za AFP.

Upečatljivo je i da je prilikom svoje posete Saudijskoj Arabiji ugovorio poslove vredne stotine milijardi dolara, ali nije nijednog momenta pomenuo problem ljudskih prava, ocenjuje AFP.

Član nemačkog Maršalovog fonda Ian Leser rekao je za AFP da će neuspeh Trampa da eksplicitno podrži Član pet Severnoatlanskog sporazuma, što je član o međusobnoj odbrani, “duboko razočarati lidere NATO-a”.

Ironično, Tramp je izrazio svoj prekor prema NATO-u na dan kada je otkrio spomenik posvećen napadu na Svetski trgovinski centar, a član pet Severnoatlanskog sporazuma je tada jedini put iskorišćen kao odgovor na napade, navodi AFP.

Tramp je zabrinuo svoje saveznike kada je tokom kampanje NATO nazvao “nepotrebnim” i rekao da kada bi se neka zemlja pozvala na član pet, prvo proverio da li je izmirila svoje finansijske obaveze.

“Ovo je veliki udarac za alijansu”, napisao je na Tviteru bivši ambasador SAD za NATO Ivo Dalder.

“Grube izjave i neprijatni incidenti”

Nade da će Tramp u Briselu pokazati svoju punu posvećenost NATO, nestale su kroz niz grubih izjava i neprijatnih incidenata.

Tramp je navodno rekao evropskim liderima da su Nemci veoma, veoma loši zbog svoje prodaje automobila, britanska premijerka Tereza Mej je nametnula temu curenja obaveštajnih podataka kroz američke medije, a većini ostalih sagovornika Tramp je tražio ogromnu količinu novca, za plaćanje NATO-a.

Trampova retorika šalje poruku “Rusiji i ostatku sveta da je garancija bezbednosti SAD prema Evropi klimava”, rekao je ekspert za spoljnu politiku na Američkoj akademiji u Berlinu, Jan Tehau za AFP.

Bivše sovjetske države Litvanija, Letonija, Estonija i obližnja Poljska, okrenule su se alijansi od krimske krize 2014. godine.

“Putin će biti srećan zbog toga što Tramp nije podržao Član pet”, rekao je član tink tenka Brukings institucija Tomas Rajt.

Pitanja se postavljaju o tome zašto visoki zvaničnici, među kojima i državni sekretar SAD Reks Tilerson nisu isključili Trampovu podršku Člana pet uoči samita.

“Pitanje je šta se zapravo dogodilo. Da li je Tramp dao lični veto? Ili njegovi savetnici? Ili to nikada nije bilo ni istina?”, kaže Rajt za AFP u vezi sa Trampovom podrškom Članu pet.

Izvor:Tanjug
Previous Slovaci masovno potpisuju peticije protiv dolaska radnika iz Srbije
Next Cene nafte pale skoro 3 odsto za nedelju dana, OPEC razočarao investitore

You might also like

Tema dana

Loši podaci na američkom tržištu rada oborili dolar

Dolar je potonuo dok je cena zlata poskočila nakon jako lošeg izveštaja sa američkog tržišta rada. Sada se od učesnika na finansijskom tržištu traži da izmene svoja očekivanja koji trenutak

Društvo

Eksplozija na koncertu u Mančesteru, poginulo 22 ljudi, 59 ranjenih

U eksploziji na koncertu u Mančesteru, prema najnovijim informacijama, poginule su 22 osobe, među njima ima i dece, a policija veruje da je napad izvela jedna osoba koja je poginula

Geopolitika

Velika Britanija napušta Evropsku uniju

Britanija je glasala za izlazak iz Evropske unije, potvrdila je danas britanska Izborna komisija.