Srbija najveći spoljnotrgovinski partner Crne Gore

Srbija najveći spoljnotrgovinski partner Crne Gore

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Crne Gore u prva četiri meseca ove godine iznosila je 748,3 miliona evra, što je za 14,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine, pokazuju preliminarni podaci crnogorskog Zavoda za statistiku (Monstat).

Izvezena je roba u vrednosti 112,6 miliona evra. Uvoz je iznosio 635,7 miliona evra, saopšteno je iz Monstata.

U strukturi izvoza najviše su zastupljene sirove materije u iznosu od 33,2 miliona evra. U strukturi uvoza najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 151,2 miliona evra.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 20 miliona evra, te BiH sa 15,3 miliona evra.

U uvozu su najveći spoljnotrgovinski partneri bili Srbija sa 136,2 miliona evra, Kina sa 58,8 miliona evra i Nemačka 54,8 miliona evra.

Izvor: GdeInvestirati/Srna

Previous Kinezi traže lokaciju za novu fabriku guma u Evropi
Next MMF postavio uslove za novo kreditiranje Ukrajine

You might also like

Makroekonomija

Tabaković: Kretanje dolara jeste promena koja se tiče Srbije

Efetke rasta dolara na spoljni dug Srbije je u ovom trenutku teško proceniti, i svaka računica u ovom trenutku ne bi dala pravu sliku zbog razlike između kategorije obračunskog i

Makroekonomija

Ljubodrag Savić: Nadam se da će Vučić prepoznati značaj jačanja realnog sektora

Najveći problemi srpske ekonomije su nezaposlenost i neprihvatljivo visok javni dug, kaže u intervjuu za Ekonomski online profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.

Makroekonomija

Evrogrupa odobrila nove olakšice Grčkoj

Grčka je dobila određene kratkoročne olakšice za dugove od evropskih kreditora iako nije uspela da pređe poslednju prepreku u svom programu pomoći kojim se sprečava da ne uđe u bankrot