Erdogan: Visoke kamatne stope su sredstvo izrabljivanja

Erdogan: Visoke kamatne stope su sredstvo izrabljivanja

Predsednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da su visoke kamatne stope sredstvo ekonomske eksploatacije, a ne samo alat za profit.

“Svuda se ljudi žale na visoke kamatne stope. Kao predsednik države sam uvek to držao na vrhu liste problema, jer te stope vidim kao sredstvo izrabljivanja. Nije to mentalitet profita, već eksploatacija“, rekao je Erdogan u obraćanju prisutnima na sastanku Unije turskih trgovinskih komora (TOBB).

Turski predsjdnik je glasni zagovornik da zajmodavci i Centralna banka Turske moraju smanjiti kamatne stope.

“Mi ćemo i dalje pružati svaku vrstu podrške onima koji žele da rade, proizvode i zarađuju i nećemo im biti prepreka na tom putu. U svemu tome se stalno konsultujemo sa privrednim krugovima u Turskoj“, kazao je Erdogan.

Uporedo s tim, Erdogan je rekao da se procenjuje da će turska populacija premašiti brojku od 90 miliona do 2035. godine. Dodao je da će to Tursku svrstati u red najvećih zemalja.

“Najvažnije je da iskoristimo rastuću populaciju kao resurs i uđemo u red deset najvećih svetskih ekonomija. Mlada, obrazovana i dinamična populacija je motor pokretač ekonomskog razvoja“, rekao je Erdogan.

On je takođe najavio da će realizacijom zacrtanih planova o povećanju nacionalnog dohotka iznad 25.000 dolara po glavi stanovnika 2035. godine Turska zauzeti svoje mesto među najprosperitetnijim državama sveta.

Podsetivši kako je u februaru uputio apel privrednicima da otvaraju nova radna mesta u Turskoj, Erdogan je rekao da su privrednici pozitivno odgovorili i zaposlili 1,17 miliona ljudi.

On je danas pozvao turske privredne krugove da intenziviraju razvoj tehnološke industrije i da se u Turskoj počnu proizvoditi 100 posto domaći automobili, za šta, kako je kazao, postoje svi resursi.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous 7 dobro plaćenih poslova u svetu
Next Kinezi traže lokaciju za novu fabriku guma u Evropi

You might also like

Najvažnije vesti

Samit G7: Neophodne efikasne mere za ublažavanje rastuće globalne neizvesnosti

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka članica Grupe sedam najrazvijenijih država sveta (G7) su danas završli sastanak na kojem su razgovarali o pripremi za slučaj da Velika Britanija na referendumu

Najvažnije vesti

Javni dug Srbije na kraju novembra 62,6 odsto BDP

Javni dug Srbije na kraju novembra 2017. godine iznosio je 23,4 milijarde evra, što je 62,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je Ministarstvo finansija. 

Makroekonomija

Standard & Poor’s: Kreditni rejting Crne Gore sada stabilan

Agencija za kreditni rejting Standard & Poor’s objavila je novi izveštaj za Crnu Goru kojim je promenila izgled rejtinga iz “negativnog” u “stabilan”, uz očuvanje ocene B+/B, saopšteno je iz