Azijske berze: Oprezna trgovina na kraju nedelje

Azijske berze: Oprezna trgovina na kraju nedelje

Na azijskim berzama u petak su u opreznom trgovanju cene akcija blago pale, dok je kurs dolara stabilan, kao i cena nafte koja je juče oštro pala.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u minusu 0,4 odsto, a pale su, oko 0,6 odsto, i cene akcija u Australiji.

Berzanski indeksi u Singapuru, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasli su između 0,1 i 0,6 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u minusu 0,2 odsto, smanjivši dobitak od početka nedelje na 1,4 odsto.

Azijska tržišta podržava jučerašnji novi rekord S&P 500 indeksa na Wall Streetu, nakon što je niz američkih trgovačkih lanaca objavilo bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.

S druge strane, ulagači su oprezni zbog jučerašnjeg pada cena nafte za gotovo 5 odsto, nakon što su se Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i neke nečlanice tog kartela složile da se sporazum o smanjenju proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno produži do kraja prvog tromesečja 2018. godine.

Iako se takav dogovor očekivao, cene su nafte sinoć pale jer su se ulagači nadali većim rezovima ili dužim rokovima tog sporazuma kako bi se brže smanjio jaz između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje.

Jutros je na američkom tržištu barel poskupeo 0,1 odsto, na 48,90 dolara. No, zbog jučerašnjeg pada za 4,8 odsto, cena barela u minusu je od početka nedelje oko 2,8 odsto.

I na londonskom je tržištu cena barela jutros porasla 0,1 odsto, na 51,50 dolara, dok je od početka nedelje u minusu 3,9 odsto.

I na valutnim tržištima vlada oprez nakon što je američka centralna banka polovinom nedelje poručila da će kamatne stope povećavati postepeno, zavisno od ekonomskih pokazatelja.

A kako je rast najvećeg svetske ekonomije usporen, sve su manji izgedi da će Fed u ovoj godini povećati cenu novca u dva navrata, kako se još nedavno očekivalo.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, ojačao je jutros 0,1 odsto, no od početka nedelje na gubitku je 0,2 odsto i kreće se oko najniže nivoe u šest i po meseci.

Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 111,60 jena, koliko je iznosio i juče u ovo doba.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je ponešto ojačao, pa je cena evra skliznula na 1,1195 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1225 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous ACI: Bečki aerodrom je najbolji u Evropi
Next 7 dobro plaćenih poslova u svetu

You might also like

Berza

Beogradska berza: Akcije Aerodroma uzletele usled snažne tražnje

Na domaćem tržištu akcija juče je dominirao Aerodrom “Nikola Tesla”, za čijim je hartijama vladala prava jagma investitora, dok su BELEX indeksi ponovo potonuli.

Najvažnije vesti

Mogući izbori u Italiji podižu vrednost zlata

Politika je ta koja najčešće određuje dinamiku i smerove na tržištu kapitala.

Berza

Kurs dinara: U četvrtak 122,62 dinara za evro

Dinar je ojačao 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za četvrtak iznosi 122,6193 dinara za jedan evro.