Sberbank: Neto dobit u prvom kvartalu veća 42%

Sberbank: Neto dobit u prvom kvartalu veća 42%

Ruska banka Sberbank izvestila je u sredu o skoku neto dobiti u prvom tromesečju, uz više kamatne prihode i znatno manje rezervacije za gubitke po kreditima na godišnjem nivou, ali i veći udeo restrukturiranih kredita u odnosu na prethodno tromesečje.

Banka je prema međunarodnim računovodstvenim standardima zaključila prvo ovogodišnje tromesečje s neto dobiti od 166,6 milijardi rubalja, što je 42 % više nego što su zabeležili u istom razdoblju prošle godine.

Ukupni prihodi poskočili su na godišnjem nivou 12 %, na 422,5 milijardi rubalja.

Pritom su neto kamatni prihodi uvećani 3,4 %, na 336,6 milijardi rubalja. Neto prihodi od naknada i provizija porasli su 4,1 %, na 80,4 milijarde rubalja.

Neto troškovi rezervacija za gubitke po kreditima iznosili su u prvom ovogodišnjem tromesečju 67,4 milijarde rubalja i smanjeni su za petinu u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Na tromesečnom su nivou poskočili gotovo 12 %.

Restrukturirani krediti uvećani su u odnosu na kraj prošle godine za 1,8 %, na 1.230 milijardi rubalja. Njihov je udeo u bruto kreditima uvećan za 0,3 postotna boda u odnosu na kraj 2016. godine i iznosio je na kraju marta 6,8 %, “najvećim delom zbog restrukturiranja kredita međunarodnom maloprodajnom lancu u prehrambenom i poljoprivrednom sektoru”.

Izvor: GdeInvestirati/bankar
Previous Croatia osiguranje preuzelo BNP Paribas Cardif osiguranje
Next Dobit Uniqa osiguranja 33,1 milion evra

You might also like

Kompanije

Automobilska industrija Velike Britanije vapi za tržištem Evropske unije

Udruženje proizvođača i trgovaca automobila Velike Britanije upozorilo je da je budućnost uspeha britanske automobilske industrije u kontinuiranom pristupu jedinstvenom evropskom tržištu.

Društvo

Proizvodnja vina u Francuskoj smanjena za petinu

Proizvodnja vina u Francuskoj je ove godine za 19 odsto manja nego prošle godine, i trebalo bi da iznosi 36,9 miliona hektolitara.

Industrija

Toshibi preuzimanjem u SAD-u preti veliki gubitak

Japanska korporacija Toshiba je saopštila danas da bi mogla uknjižiti jednokratni gubitak od više milijardi dolara zbog preuzimanja kompanije iz sektora nuklearne energije u SAD.