Kragujevac: Predstavljen restilizovan “fiat 500L”

Kragujevac: Predstavljen restilizovan “fiat 500L”

Kompanija Fiat Crysler automobili Srbija (FCA) danas je promovisala novi, restilizovani model “fiat 500L” čija je proizvodnja počela u fabrici u Kragujevcu.

Novi model tog automobila, kako je rečeno, bezbedniji je, praktičniji i tehnološki savršeniji, izmenjeno je 40 odsto delova, a njegova prodaja trebalo bi da počne u julu.

Promociji novog modela “fiat 500L” prisustvovao je premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da kompanija FCA tom investicijom dokazuje da je posvećena razvoju svog poslovanja u Srbiji.

On je istakao da kragujevačka fabrika automobila, koja zapošljava 2.460 radnika sa tri odsto doprinosi rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) i ima učešće od osam odsto u izvozu.

“Bez Fijata bi slabiji bili rezultati srpske privrede”, rekao je Vučić i dodao da odaje priznanje ljudima koji su učestvovali u dovođenju te italijanske kompanije u Srbiju.

Vučić je pozvao građane Srbije da kupuju “srpske automobile” po ugledu na Japance koji uglavnom kupuju samo automobile proizvedene u njihovoj zemlji.

“Nadam se da će tri nove verzije automobila proizvedenih u Kragujevcu pronaći put do kupaca”, rekao je Vučić.

On je rekao da se uskoro očekuje dolazak dve nemačke i jedne italijanske kompanije u Kragujevac i da su pregovori pri kraju.

Vučić je najavio da će država nastaviti da se bori za izvoz Fiata na rusko tržište.

“Verujem da ćemo to da završimo pre kraja godine. Onda ćemo na Fijatovoj mapi i mapi automobilske industrije biti drugačije pozicionirani i to je za nas jako važno”, rekao je Vučić i istakao da će se sa drugim zemljama razgovarati o izvozu Fiata na njihovo tržište.

Vučić je rekao da se vozio u novom automobilu, u krugu fabrike i da je to “izvanredan osećaj”.

Istakao je da će Kragujevac imati podršku Vlade Srbije i da taj grad neće biti “dolina gladi”, već uspešan industrijski centar u koji će biti uloženo još mnogo novca.

Izvršni direktor FCA grupacije Alfredo Altavila je kazao da je novi “fiat 500L” naslednik najbolje prodavanog malog višenamenskog vozila u Evropi i predodređen je da obnovi i nastavi njegov uspeh.

“Ponosni smo na to što možemo da kažemo da je postignut ambiciozan plan da fabrika u Kragujevcu ponovo bude centar proizvodnih aktivnosti. Imali smo jake temelje za dobar start. Kragujevac je obezbedio kvalifikovanu radnu snagu i jaku industrijsku podršku”, rekao je Altavila.

Naveo je da je Vlada Srbije bila posvećeni partner dok je FCA grupacija donela svoje bogato znanje i resurse i omogućila pristup tržištima.

Proizvodnja modela “500L” počela je u kragujevačkoj fabrici pre pet godina.

Kompanija FCA je osnovana je 2008. godine i u većinskom je vlasništvu italijanskog Fiata koji poseduje 67 odsto akcija, a Vlada Srbije ima udeo od 33 odsto.

Nova fabrika FCA u Kragujevcu je otvorena aprila 2012. godine i do sada je u nju investirano više od 1,3 milijarde evra, od čega 850 miliona u opremu.

FCA je 2016. godine izvezao automobile u vrednosti oko 1,1 milijarde evra i najveći je izvoznik u Srbiji.

Kragujevačku fabriƒku automobila danas su posetili i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Izvor:Beta
Previous Bloomberg: Za evro bi ova godina mogla biti najbolja u deceniji
Next Dinar bez promene prema evru, u petak 122,82 dinara za evro

You might also like

Kompanije

HMD Global: Nokia će biti u top tri proizvođača telefona na svetu

Od kako je HMD Global počeo sa proizvodnjom Nokia-brendiranih telefona, postalo je jasno da kompanija ima velike planove za ovaj nekada ekstremno popularan brend.

Kompanije

Energoprojekt ugovorio posao na projektu Ada Mall vredan 17,6 milona evra

Zavisno preduzeće Energoprojekt holdinga, EP Oprema, potpisalo je u maju tekuće godine podizvođački ugovor za izvođenje elektromašinskih radova na objektu Ada Mall u Beogradu, u vrednosti od 17,6 miliona evra

Najvažnije vesti

Prodat IMT za 66 miliona dinara

Indijska kompanija “Tafe” je kao jedini ponuđač pazarila IMT za 66 miliona dinara, što je bila početna cena.