Tramp predlaže prodaju strateških rezervi nafte SAD

Tramp predlaže prodaju strateških rezervi nafte SAD

Bela kuća planira da proda polovinu nacionalnih strateških rezervi nafte (SPR) kako bi srezala javni dug, u okviru serije izmena predloženih radi promene uloge federalne vlade na energetskim tržištima, javlja agencija “Blooberg”.

Prvim predlogom budžeta američkog predsednika Donalda Trampa, koji je delimično predstavljen u ponedeljak, predviđeno je prikupljanje 500 miliona dolara u fiskalnoj 2018. godini od prodaje nafte iz SPR, i čak 16,6 milijardi dolara od prodaje nafte u narednoj deceniji.

Predlogom se, takođe, poziva na povećanje državnih prihoda time što bi se omogućilo bušenje u Arktičkom nacionalnom rezervatu divlje prirode.

Međutim, predsednički predlog budžeta, kako navodi njujorška agencija, obično pretrpi značajne izmene u Kongresu, ali barem pruža uvid u prioritete Bele kuće.

Američke Strateške rezerve nafte (SPR) trenutno sadrže 687,7 miliona barela nafte na određenim lokacijama u Teksasu i Luizijani, a omogućavaju brzu preraspodelu tog energenta u slučaju prirodnih katastrofa ili neplaniranih nesrećnih slučajeva, navodi se na sajtu američkog Ministarstva za energetiku.

Izvor:Tanjug
Previous Velika Britanija podigla nivo opasnosti od terorizma na "kritično", moguć novi napad
Next Jeftiniji zakup poslovnog prostora za stare zanate?

You might also like

Kompanije

Iran: Potpisan ugovor vredan 5 mlrd dolara sa Totalom i China National Petroleumom

Iran je potpisao pet milijardi dolara vrijedan ugovor sa francuskim Totalom i China National Petroleumom o razvoju podvodnog nalazišta prirodnog gasa Južni Pars.

Energetika i naftna industrija

Počelo ispitivanje donjeg dela ležišta Čukaru Peki

Jedno od najbogatijih ležišta bakra i zlata otkriveno je na lokaciji Čukaru peki kod Bora.

Najvažnije vesti

Završen remont bloka A4 u Termoelektrani Nikola Tesla A

Završen je remont bloka A4 u Termoelektrani Nikola Tesla A, čime je snaga tog bloka povećana na 332 megavata, produžen radni vek na naredne četiri decenije, unapređena energetska efikasnost i