Telekomunikacioni S&P 500 indeks na ivici ukidanja

Telekomunikacioni S&P 500 indeks na ivici ukidanja

Talas spajanja, preuzimanja, pa na kraju i propasti telekomunikacionih kompanija u SAD-u od njihovog je S&P 500 berzanskog indeksa stvorio tek senku, pa se čak razmišlja o njegovom ukidanju.

“Telekomunikacioni sektor je evoluirao. Razmatramo kako te promene utiču na tržište i očekujemo konsultacije s investitorima u bliskoj budućnosti”, izjavio je za Reuters David Blitzer, predsjednik Odbora za indekse u S&P Dow Jones Indices.

S&P 500 Telecommunications Services Sector index – kako je službeni naziv – osnovan je 1996. godine, a tada je brojio 14 akcija. Sada je sastavljen od svega četiri, a u već u trećem tromesečju moglo bi ih biti samo tri. Stoga sve više investitora upozorava na njegovu (ne)relevantnost. Najveća akcija u indeksu trenutno je AT&T. Za razliku od vrhunca iz 1999. kada je telekom indeks učestvovao sa devet posto tržišne kapitalizacije u S&P 500 indeksu, sada učestvuje sa dva posto. O njegovoj minornosti dovoljno govori podatak da je jedini među 10 sektorskih S&P 500 indeksa kojeg ne prate berzansko utrživi fondovi (ETF) jer zbog premalog broja akcija ne mogu udovoljiti regulatornim zahtevima.

U slučaju da se ovaj indeks ukine, sadašnji predstavnici mogli bi se prebaciti u indeks tehnologije, odnosno široke potrošnje ili usluga. Osim ukidanja, u S&P Dow Jones Indicesu razmišljaju i o reorganizaciji. U tom kontekstu jedna od opcija je njegovo proširivanje s akcijama operatera kablovske televizije.

Međutim, kablovske kompanije poput Comcasta ili Charter Communicationsa ili medijske kompanije poput Netflixa drugačije su regulisane od telekomunikacijskih kompanija, a nude i drugačije usluge, pa je pitanje koliko su pogodne da budu “u istom košu”.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Moody’s snizio kreditni rejting Kine, prvi put u tri decenije
Next Poreska uprava Crne Gore: Objavljen spisak najvećih dužnika

You might also like

Najvažnije vesti

TTIP: Neizvesna sudbina trgovinskih pregovora EU-SAD

Nemački ministar ekonomije Zigmar Gabrijel (Sigmar Gabriel) rekao je danas da misli da su pregovori o slobodnoj trgovini Evropske unije i SAD propali.

Svetske berze

Azijske berze: MSCI Asia Pacific Index rekordno visoko

Na azijskim berzama u ponedeljak cene akcija dostigle najviše nivoe u istoriji jer su ulagači optimistični nakon novih rekorda na Wall Streetu i dobrog početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Najvažnije vesti

Srbija: Skok kreditne aktivnosti

Udruženje banaka Srbije objavilo je u danas, 4. jula, da su, na kraju juna 2016. godine u Srbiji, ukupni krediti privrede, preduzetnika i stanovništva iznosili 2.198 milijardi dinara, što je 1,8% više nego u