Azijske berze: Oprezna trgovina, smanjen kreditni rejting Kine

Azijske berze: Oprezna trgovina, smanjen kreditni rejting Kine

Na azijskim berzama u sredu se trguje oprezno nakon što je agencija Moody′s smanjila kreditni rejting Kine, dok je dolar malo ojačao nakon što je nekoliko dana bio pod pritiskom.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio na dobitku 0,5 dosto, dok su cene akcija u Singapuru i Južnoj Koreji porasle oko 0,1 odsto.

Berzanski indeksi u Hong Kongu, Australiji i Šangaju pali su između 0,1 i 0,5 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u minusu 0,2 odsto.

Ulagače je uznemirila odluka Moody′sa o smanjenju kineskog kreditnog rejtinga s Aa3 na A1 zbog rasta dugova i usporavanja rasta ekonomija.

„Smanjenje rejtinga odražava očekivanja da će finansijska snaga Kine idućih godina malo oslabiti, dok će uz usporeni rast ekonomije dugovi nastaviti s rastom”, poručila je ta agencija.

Premda kineski veliki dugovi već duže vreme zabrinjavaju, analitičar United Overseas Bank Suan Teck Kin ne očekuje da će se smanjenje rejtinga Kine značajnije odraziti na finansijska tržišta jer smatra da je Moody′s previše pesimitičan u vezi rasta druge po veličini svetske ekonomije.

„Ako pogledate reakciju na valutnim tržištima, videćete da je prigušena. Nema velike, oštre reakcije. Mislim da je to zbog Moody′sovih procena ekonomskog rasta”, kaže Suan.

Ulagači su oprezni i zbog toga što je nakon nekoliko dana zaustavljen rast cena nafte. Jutros je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,1 odsto, na 51,45 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar malo ojačao, odmakavši se od najnižih nivoa u šest i po meseci, jer je ulagače ohrabrila objava prvog proračunskog predloga predsednika Donalda Trumpa.

U budžetu za 2018. predviđa se povećanje potrošnje za infrastrukturu i obranu, a smanjenje davanja za zdravstvo i socijalu. Cilj je ušteda od oko 3,6 milijardi dolara i uravnoteženje budžeta u idućih 10 godina.

Iako se ne očekuje da će Kongres prihvatiti ovakav predlog proračuna, osnovne smernice oraspoložile su ulagače.

„Naravno, nismo upoznati sa svim detaljima predloga, a ne znamo ni kakav će biti kada konačno bude prihvaćen. No, objava predloga dala je ulagačima nade da se ekonomski planovi kreću prema realizaciji, uprkos neizvesnostima na političkoj sceni u Washingtonu”, kaže Mitsuo Imaizumi, strateg u firmi Daiwa Securities.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se jutros oko 97,32 boda, dok je juče u ovo doba bio na 96,91 bodu, najnižem nivou od novembra prošle godine.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti dostigao 111,80 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 111,20 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula sa 1,1250 dolara, koliko je iznosila juče u ovo doba, na 1,1185 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Ulagači ohrabreni Trumpovim potezom
Next Najveća regionalna konferencija o PHP programiranju u Beogradu 27. i 28. maja

You might also like

Berza

Azijske berze pale, dolar stabilan

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija blago pale jer je ulagače zabrinuo pad cena nafte i nedostatak konsenzusa zvaničnika američkog Feda o kretanju inflaciji i kamatnim stopama.

Svetske berze

Evropske berze: Cene akcija blago porasle

Na evropskim berzama u utorak ujutro cene akcija blago su porasle, nadoknadivši deo jučerašnjih gubitaka, jer ulagači očekuju dobre kvartalne poslovne rezultate kompanija.

Berza

Azijske berze: Indeksi blago skočili

Na azijskim berzama indeksi su blago ojačali u utorak, dok investitori čekaju zaključke sa zasedanja australijske centralne banke, procenjujući da ona zasad neće menjati dosadašnju monetarnu politiku, barem dok se