NBS preduzela dodatne mere u cilju zaštite korisnika Diners Cluba Beograd

NBS preduzela dodatne mere u cilju zaštite korisnika Diners Cluba Beograd

Narodna banka Srbije će u skladu sa daljim razvojem situacije preduzimati odgovarajuće mere iz svoje nadležnosti kako bi se negativni efekti u vezi sa finansijskim stanjem i statusom Diners Club International Belgrade (DCIB) , u cilju zaštite korisnika usluga ovog privrednog subjekta, sveli na najmanji mogući nivo, saopšteno je iz NBS povodom informacije da je ta kartičarska kuća zatražila od suda pokretanje stečaja.

U saopštenju se podseća da je DCIB 11. februara 2016. dobio dozvolu NBS, čime je postao platna institucija ovlašćena za poslove izdavanja i prihvatanja platnih kartica u skladu sa odredbama Zakona o platnim uslugama, i istovremeno subjekt nadzora čiju proveru zakonitosti poslovanja sprovodi centralna banka.

Pre toga je DCIB, kako se dodaje, kao privredno društvo godinama poslovao bez ikakvog nadzora.

U saopštenju se navodi da je NBS u postupku posrednog i neposrednog nadzora nad tim subjektom, postupajući sa stanovišta najviših profesionalnih standarda supervizije, insistirala na stručnom, savesnom i zakonitom poslovanju DCIB, u skladu s propisanim zahtevima i dobrom praksom, u interesu kako klijenata, tako i poverilaca ovog privrednog društva.

“U tom smislu, a imajući u vidu sve potencijalne rizike vezane za poslovanje DCIB-a, Narodna banka Srbije je započela i neposredni nadzor poslovanja ove platne institucije, pri kome su konstatovane brojne nepravilnosti”.

Ubrzo nakon dobijanja dozvole Narodne banke Srbije, navodi se dalje, DCIB je započeo postupak vlasničke transformacije, koja je realizovana tokom marta 2017. godine i koja je, između ostalog, trebalo da dovede do potpune stabilizacije poslovanja ovog privrednog subjekta.

“Nažalost, preuzimanjem vlasništva, postale su evidentne i dodatne nepravilnosti i gubici nastali u periodima pre dobijanja dozvole Narodne banke Srbije, koji su, na bazi do sada raspoloživih informacija, prikrivani falsifikovanim finansijskim izveštajima. Uzimajući u obzir razmere identifikovanih problema u navedenom subjektu, novi vlasnik je doneo odluku da pred nadležnim sudom podnese predlog za pokretanje stečajnog postupka nad privrednim društvom, dok je Narodna banka Srbije prema DCIB-u preduzela dodatne mere iz svoje nadležnosti u cilju zaštite korisnika platnih usluga ovog privrednog subjekta, odnosno novčanih sredstava tih korisnika” saopšteno je iz kabineta guvernera.

Gdeinvestirati.com
Previous Diners Club Beograd zatražio od suda pokretanje stečaja
Next Kragujevac: Proizvodnja novog modela FIAT 500L do kraja godine

You might also like

Najvažnije vesti

Reke se povlače, komisije za procenu štete izlaze na teren

Reke u Srbiji polako se vraćaju u korita, a za sobom ostavljaju veliku štetu. Nabujale reke za sobom ostavljaju nanose zemlje i mulja na kolovozu.

Kompanije

Moody’s kažnjen sa 1,24 miliona evra

Evropski regulator finansijskih tržišta kaznio je sa 1,24 miliona evra međunarodnu agenciju za dodelu rejtinga “Moody’s” zbog povrede pravila.

Svetske berze

Slabiji izgledi za evro u narednom periodu, očekivani rast vrednosti u drugom delu 2017.

Nakon što je nova američka administracija prozvala evropske monetarne vlasti da je zajednička valuta “potcenjena preko svake mere”, finansijska tržišta su strahovala od globalnog valutnog rata.