Osnovan pokret “Slobodni građani Srbije”, Saša Janković predsednik

Osnovan pokret “Slobodni građani Srbije”, Saša Janković predsednik

U Beogradu je danas osnovan novi politički pokret “Slobodni građani Srbije” za čijeg predsednika je izabran bivši zaštitnik građana i drugoplasirani kandidat predsedničkih izbora Saša Janković.

Janković je posle izbora na tu funkciju izjavio da je cilj tog pokreta vladavina socijalne pravde i “vraćanje dostojanstva i osmeha na lice građana Srbije”.

Novinarima u Beogradu Janković je rekao da će sarađivati sa svima koji dele te ciljeve, ali ne i sa onima koji otvoreno ili prikriveno podržavaju politiku aktuelne vlasti.

On je ocenio da će se pokret širiti, ali da neće dozvoliti da se na bilo koji način okrnji ili diskvalifikuje jezgro koje je danas formirano.

Janković je najavio formiranje etičke komisije pokreta i otvaranje kancelarija pokreta u svim mestima u Srbiji.

“Danas je formiran Nacionalni pokret”, kazao je Janković i istakao da su osnivačkoj skupštini pored predstavnika iz Beograda prisustvovali i predstavnici iz Bora, Niša, Leskovca.

“Uspeh zavisi od svakog od nas zajedno, ali i svih nas pojedinačno”, rekao je Janković.

Janković je kazao da danas usvojeni Statut pokreta sadrži jasne i precizne ciljeve, što je ocenio kao redak dokument u politici Srbije.

Upitan da li će pokret učestvovati na lokalnim izborima u Beogradu, koji bi trebalo da budu iduće godine, Janković je rekao da će o tom, kao i svim drugim pitanjima odlučiti Predsedništvo pokreta.

“Dozvolite nam da udahnemo. Od sutra već počinjemo rad”, rekli su i neki od članova Predsedništva.

Za članove Predsedništva pokreta jednoglasno su izabrani: aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović, novinar Srđan Škoro, reditelj Goran Marković i redovni akademik Dušan Teodorović.

Osnivačkoj skupštini novog političkog pokreta prisustvovala su 62 osnivača i mnoge javne ličnosti, među kojima reditelji Goran Marković, Kokan Mladenović i Zdravko Šotra, muzičari Vasil Hadžimanov i Vlado Georgijev, novinarka Tatjana Vojtehovski, glumac Sergej Trifunović, profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski, dramaturškinja Borka Pavićević.

Izvor:Beta
Previous Neto državni dug Crne gore 2,42 milijarde evra
Next Burberry: Profit nadmašio prognoze analitičara

You might also like

Politika

MUP Crne Gore zabranio Ravnogorski pokret

Ravnogorski pokret registrovan je u Crnoj Gori 18. aprila ove godine, a rešenje je potpisao potpredsednik Vlade Crne Gore Duško Marković, što je bilo prvi put da država podno Lovćena

Politika

Nemce izlazak Britanije iz EU može koštati 45 milijardi evra

“DZ bank”, četvrta najveća banka u Nemačkoj, uradila je studiju koja pokazuje da bi izlazak Velike Britanije iz EU mogao da košta Nemačku do 45 milijardi evra do kraja 2017,

Društvo

Ambasadori EU potvrdili otvaranje poglavlja 23 i 24

Komitet stalnih predstavnika ambasadora članica EU (COREPER) je danas u Briselu potvrdio da će sa Srbijom biti otvorena poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu sa Unijom, rekli su