Wall Street: Indeksi bez promene, ulagači oprezni

Wall Street: Indeksi bez promene, ulagači oprezni

Na Wall Streetu su u utorak u opreznom trgovanju Dow Jones i S&P 500 indeks ostali gotovo nepromenjeni, dok je Nasdaq dostigao novi rekord zahvaljujući usponu cena akcija u tehnološkom sektoru.

Dow Jones oslabio je 0,01 posto, na 20.979 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,07 odsto, na 2.400 bodova. Nasdaq indeks ojačao je 0,33 odsto, na rekordnih 6.169 bodova.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa juče su cene akcija porasle samo u dva, a najviše u tehnološkom sektoru, za 0,5 odsto.

To se najviše zahvaljuje skoku cene akcija Microsofta za 2 odsto, jer se očekuje da će firme i vlasti više trošiti na zaštitu informatičkih sastava nakon masovnog hakerskog napada ucenjivačkim softverom koji je tokom vikenda pogodio računarske mreže firmi i javnih ustanova u više od 150 zemalja sveta.

„Akcije mnogih tehnoloških kompanija sada jačaju zbog zabrinutosti u vezi informatičke sigurnosti. Ulagači veruju da će mnoge kompanije morati nadograđivati svoje kompjuterske sastave”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u fondu Kinsview Asset Management.

No, ulagači su oprezni jer se plaše odgode planova predsednika Donalda Trumpa u vezi poreske reforme nakon vesti da je Trump otkrio strogo poverljive informacije na sastanku s ruskim ministrom spoljnih poslova, što je izazvalo novu buru na političkoj sceni u Washingtonu.

Preti opasnost da će politički slučajevi odvratiti Trumpovu pažnju s planova o poreskoj reformi, a cene su akcija poslednjih meseci rasle upravo zbog Trumpovih obećanja da će smanjiti poreze, a povećati državnu potrošnju.

„Poslednjih je dana puno političkih vesti, a malo onih ekonomskih koje menjaju predeo”, kaže Paul Nolte.

Zbog toga ulagače juče nije ohrabrio ni podatak o snažnom rastu industrijske proizvodnje u SAD-u.

Ulagači su, kažu analitičari, još uvek pod utiskom prošlonedeljnog podatka o sporijem nego što se očekivalo rastu prometa u trgovini na malo, što ukazuje na usporavanje rasta ekonomije.

„Potrošnja čini više od dve trećine ekonomskog rasta, pa ako je ona slaba, kako bismo mogli očekivati ubrzanje rasta ekonomije”, kaže Paul Nolte.

I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,91 odsto, na 7.522 boda, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,02odsto, na 12.804 boda, a pariski CAC 0,21 odsto, na 5.406 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Najviše godišnje rade Meksikanci, a najmanje Nemci
Next Azijske berze pale, dolar pod pritiskom

You might also like

Berza

Beogradska berza: Obveznice ponovo podigle promet, Aerodrom najtrgovaniji

Ponovo su državne obveznice odnele gro prometa na Beogradskoj berzi, a među akcijama najatraktivniji je bio Aerodrom “Nikola Tesla” (AERO).

Svetske berze

Dolar u padu zbog političkih previranja u Vašingtonu

Vrednost američkog dolara nastavila je padati nakon što su se intenzivirala politička previranja u Vašingtonu.

Berza

Dinar jača, srednji kurs 120,3313 dinara za evro

Dinar će danas biti jači prema evru za 0,1 odsto nego juče i zvanični srednji kurs iznosiće 120,3313 dinara za evro, što je nova najviša vrednost domaće valute prema novčanoj