Dva scenarija za spas RTB Bor; Uskoro tender za Galeniku

Dva scenarija za spas RTB Bor; Uskoro tender za Galeniku

Srbija istovremeno kroz dva tendera traži i profesionalnog menadžera i privatizacionog savetnika za strateškog partnera za RTB Bor, piše današnja “Politika”.

Dok 28. maja ističe rok da zainteresovani upravljači dostave svoje ponude za rukovođenje firmom, do 1. juna otvoren je poziv za konsultante koji bi trebalo da pripreme i realizuju javni poziv privlačenja strateškog investitora.

“To znači da vlada za ovu kompaniju ima dva spremna scenarija i da je odlučila da istovremeno primeni oba. Scenario A podrazumeva da u direktorsku fotelju umesto Blagoja Spaskovskog sedne tim profesionalnih menadžera, dok scenario B znači dolazak strateškog partnera u Bor”, piše list.

“Politika” postavlja pitanje sudaraju li se u praksi ova dva tendera i hoće li zainteresovani investitor, koji bi u RTB Bor trebalo da donese i svoj novac, pristati da njegovom investicijom upravlja neko drugi.

Oglas za privatizacionog savetnika objavljen je u “Fajnenšel tajmsu” paralelno sa javnim pozivom za izbor profesionalnog menadžmenta koji je objavljen u “Politici”.

Konsultant koji dobije posao na ovom tenderu trebalo bi da predloži model po kome će strateški partner ući u RTB Bor. Na stolu je pet mogućnosti. Prva podrazumeva primenu mera iz “Unapred pripremljenog plana reorganizacije”, dok druga znači zajedničko ulaganje RTB Bor kroz javno privatno partnerstvo. Biće razmotrena mogućnost privatizacije ili osnivanje novih privrednih subjekata ali i prodaja kapitala i imovine preduzeća, kao i dokapitalizacija RTB Bor grupe i njegovih zavisnih društava. Moguća je i kombinacija svih ovih mera, piše “Politika”.

foto: rs.n1info.com

foto: rs.n1info.com

Uskoro poziv za dokapitalizaciju RTB Bor i tender za Galeniku

Ministarstvo privrede trebalo bi uskoro da raspiše javni poziv za dokapitalizaciju RTB Bor, kao i novi tender za prodaju Galenike, najavio je danas državni sekretar u ministarstvu privrede Milun Trivunac.

Navodeći da ima više potencijalno zainteresovanih za RTB Bor, te da je premijer Aleksandar Vučić najavio i mogućnost kineskih investicija, Trivunac je na sednici skupštinskog Odbora za privredu rekao da je za RTB Bor neophodno naći strateškog partnera kroz dokapitalizaciju.

Pored nalaženja strateškog partnera, kaže Trivunac, cilj je i investiranje u rudnik kako bi se iskoristio pun kapacitet Topinice.

Trenutno je, navodi, na snazi produženje oglasa za mesec dana za profesionalizaciju menadžmenta, a govoreći o problemima RTB Bor, kaže da je najveći među njima slaba investiranost u rudarsku aktivnost.

Kako je naveo, situacija u RTB Bor je bolja nego pre dve godine, kada je drastično pala cena bakra na svetskom tržištu i kada se RTB Bor suočio sa problemima, pre svega likvidnosti.

Sada, kaže, RTB Bor servisira svoje obaveze, plaća račune za struju i obaveze po reprogramu duga, a situacija je značajno bolja jer je porasla cena bakra na svetskom tržištu.

Izrazio je očekivanje da će što pre biti objavljen i novi tender za prodaju Galenike, navodeći da su veliki dugovi najveći problem tog preduzeća.

Precizirao je da je dug Galenike 71 milion evra, od čega 60 miliona evra prema istim komercijalnim bankama, a uz garancije države deo se može otpisati.

Izvor:Tanjug
Previous Francuska kaznila Facebook sa 150.000 dolara
Next Iranci u petak na predsedničkim izborima odlučuju o otvaranju ili izolaciji

You might also like

Banke i finansije

NBS: Devizne rezerve na kraju novembra 10,1 milijarde evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju novembra iznosile 10,1 milijarde evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 194 odsto i oko šest meseci uvoza robe i

Industrija

Konsolidovana dobit Energoprojekta 1,04 milijarde dinara, rast od 1,3 odsto

Najveća domaća građevinska kompanija, Energoprojekt holding, objavila je konsolidovane finansijske izveštaje za prošlu godinu koji pokazuju blagi rast realizacije i krajnjeg rezultata.

Kompanije

Do početka 2017. biće isporučeno svih 27 ruskih vozova

Svih 27 novih dizel-motornih ruskih vozova, 10 ih je već stiglo u Srbiju, biće isporučeno Srbiji do početka 2017. godine, izjavio je danas prvi zamenik direktora kompanije ruskih železnica RŽD International, Mansurbek Sultanov.