Azijske berze pale, dolar pod pritiskom

Azijske berze pale, dolar pod pritiskom

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija pale jer se ulagači plaše da će niz političkih skandala u Washingtonu navesti predsednika SAD-a Donalda Trumpa na odlaganje planova o smanjenju poreza.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio na gubitku 0,6 odsto, dok su cene akcija u Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji pale između 0,1 i 0,7 odsto.

Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u minusu 0,5 odsto, skliznuvši s najvišeg nivoa u gotovo dve godine.

Azijske ulagače obeshrabrilo je ređanje skandala u Washingtonu, od otkrivanja poverljivih informacija ruskom ministru spoljnih poslova do najnovijih medijskih naslova da je predsednik Trump tražio od direktora FBI-a Jamesa Comeyja, kojeg je nedavno smenio, da prekine istragu vezanu za bivšeg nacionalnog savetnika za sigurnost Michaela Flynna.

Ti naslovi otvaraju pitanje može li se Trump optužiti za ometanje istraga, što bi moglo voditi eskalaciji političkih napetosti i odložiti planirane poreske reforme i drugih podsticajnih ekonomskih mera.

A upravo su te najave podsticaja podržavale rast cena akcija od izbora Trumpa za predsednika u novembru prošle godine.

Nakon najnovijeg skandala, jutros je terminski S&P 500 indeks na Wall Streetu skliznuo 0,5 odsto.

Mike O′Rourke, strateg u firmi Jones Trading, kaže kako bi eskalacija političke napetosti mogla poremetiti finansijska tržišta jer bi se mogli zaustaviti Trumpovi planovi, a Kongres pokrenuti istragu.

„Postoji zabrinutost na tržištu u vezi Trumpove vlade. S obzirom da su neki akcioni indeksi porasli i do 10 odsto u ovoj godini, možda ulazimo u fazu konsolidacije”, kaže Nobihuro Kuramochi, strateg u firmi Mizuho Securities.

Poslednjih je dana podršku tržištima pružao rast cena nafte, no njihov se smer juče preokrenuo nakon podatka da su u SAD-u zalihe sirove nafte prošle nedelje porasle.

To navodi na zaključak da je jaz između prevelike proizvodnje i nedovoljno snažne potražnje i dalje velik, iako su OPEC i neke nečlanice tog kartela smanjile proizvodnju.

Zbog toga je jutros na londonskom tržištu cena barela pala 1 odsto, na 51,19 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar pod pritiskom zbog redanja skandala u Washingtonu.

Jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće oko 98,06 bodova, što je oko 0,8 odsto manje nego juče u ovo doba.

Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 112,65 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 113,50 jena.

Američka je valuta oslabila i prema evropskoj, pa je cena evra jutros dostigla 1,1090 dolara, najviši nivo u šest meseci, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0985 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Indeksi bez promene, ulagači oprezni
Next Kineske fabrike posustale u aprilu

You might also like

Berza

Cena zlata će rasti tokom 2018. godine

Kada je u pitanju investiranje na finansijskim tržištima, 2017. godina je na na većini tržišta donela nadprosečno visoke prinose.

Svetske berze

Evropske berze bez novih podsticaja, nafta blizu 50 dolara, pojeftinili evro i zlato

Dva značajna sastanka, OPEC-a i Evropske centralne banke, nisu pružili ništa neočekivano što bi podstaklo trgovanje na evropskim berzama zbog čega su glavni berzanski indeksi zabeležili neznatne promene vrednosti.

Svetske berze

Azijske berze: Oprezna trgovina, dolar pretekao jen

Na azijskim berzama u sredu se trguje oprezno, dok je dolar ojačao prema azijskim valutama jer se očekuje da će američka centralna banka signalizovati mogućnost povećanja kamatnih stopa u junu.