Evropske berze: Ulagači na oprezu, stagnacija indeksa

Evropske berze: Ulagači na oprezu, stagnacija indeksa

Na evropskim berzama u utorak ujutro trguje se oprezno jer su ulagače razočarali poslovni rezultati nekoliko kompanija, a pod pritiskom su i akcije banaka.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcije bio je oko 10,00 sati u minusu 0,1 odsto, nakon što je juče dostigao novi najviši nivo od avgusta 2015. godine.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na dobitku 0,30 odsto, na 7.477 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,15 odsto, na 12.828 bodova. Pariski CAC oslabio je 0,30 odsto, na 5.400 bodova.

Ulagači su suzdržani zbog slabih vesti iz nekoliko kompanija, kao što je niskotarifni vazduhoplovni prevoznik easyJet, koji je izvestio o većem gubitku nego u istom razdoblju godinu dana pre zbog pada kursa britanske funte i kasnijeg termina uskršnjih praznika.

Pod pritiskom su i akcije banaka, pri čemu je cena španske Banco Popular pala više od 4 odsto.

Akcije UBS-a pojeftinila je 2 odsto, nastavljajući silaznom putanjom od juče kada je singapurski državni investicioni fond GIC Private Limited izvestio da je smanjio svoj udeo u toj švajcarskoj banci.

Pod pritiskom je i farmaceutski sektor, pri čemu je akcije BTG-a pala gotovo 8 odsto nakon što je ta biotehnološka kompanija objavila godišnje finansijske izveštaje.

S druge strane, tržištima podršku pruža rast cena nafte, koje su dostigle najviše nivoeu tri nedelje, nakon što su Saudijska Arabija i Rusija poručile da bi se dogovoreno smanjenje proizvodnje članica OPEC-a i nekih nečlanica tog kartela trebalo produžiti do početka 2018. godine.

Lani su najveći svetski proizvođači dogovorili smanjenje proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno u prvoj polovini ove godine, no kako taj potez nije doveo do značajnijeg smanjenja jaza između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje, OPEC razmatra produženje tog dogovora i na drugu polovinu ove godine, pa čak i na početak 2018.

Jutros je cena barela na američkom tržištu porasla daljih 0,4 odsto, na 49,05 dolara. I na londonskom je tržištu barel poskupeo 0,4 odsto, na 52,00 dolara.

Londonski FTSE indeks dostigao je jutros novu rekordni nivo zahvaljujući, između ostalih, rastu cene akcija Vodafonea jer je taj britanski telekomunikaconi div najavio povećanje prodaje, iako je u prošloj godini zabeležio gubitak od 6 milijardi evra.

I na azijskim berzama jutros se trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija oko 10,00 sati bio gotovo nepromenjen nedaleko od najvišeg nivoa od juna 2015. godine.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks ojačao 0,25 odsto, na 19.919 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous GDS plaća zemljište u Bloku 63 na rate
Next Investitori iz Slovačke zainteresovani za ulaganja u Srbiji

You might also like

Berza

Wall Street: Trumpov intervju zabrinuo investitore

Najvažniji indeksi na Wall Streetu u ponedeljak su porasli na krilima optimizma investitora u vezi skorašnjih trgovinskih razgovora SAD-a i Kine, no u zadnjim minutama trgovanja izbrisali su veći deo dobitaka nakon

Berza

Nastavljen rast dinara prema evru, NBS kupila 15 miliona evra

Vrednost dinara prema evropskoj valuti porasla je 0,1 odsto i zvanični srednji kurs za sredu iznosi 123,1972 dinara za evro.

Svetske berze

Wall Street: Indeksi bez većih promena

Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi ostali gotovo nepromenjeni, pri čemu su cene akcija u zdravstvenom sektoru porasle, dok su u finansijskom i potrošačkom pale.