Evro na najvišem nivou prema dolaru od novembra prošle godine

Evro na najvišem nivou prema dolaru od novembra prošle godine

Cena zajedničke evropske valute u utorak je na međunarodnim tržištima premašila nivo 1,1 dolara, dosegavši najviši nivo od početka novembra prošle godine.

Sredinom dana evrom se trguje za 1,1063 dolara, što predstavlja dnevni rast od oko 0,8 odsto.

Podršku evru pružili su snažni podaci iz evrozone i, delimično, slabiji dolar. Evropska služba za statistiku Evrostat danas je saopštila da je BDP evrozone u prva tri meseca ove godine porastao za po 0,5 odsto u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na isti kvartal prošle godine porastao za 1,7 odsto.

Dodatnu podršku evru je pružio optimizam po pitanju dobrih odnosa novog francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel koji su nakon jučerašnjeg sastanka obećali da će blisko sarađivati na izradi plana za reforme Evropske unije, izrazivši spremnost za izmene evropskih ugovora ako se za to ukaže potreba.

U fokusu investitora sada su budući potezi Evropske centralne banke i eventualno pooštravanje monetarne politike ECB.

S druge strane, američki dolar je pod pritiskom obnovljenih neizvesnosti vezaih za Donalda Trampa. Američki mediji su preneli da je Tramp podelio poverljive obaveštajne podatke o ekstremistima Islamske države sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovim i ruskim ambasadorom Sergejom Kisljakom tokom sastanka u Beloj kući prošle nedelje. Sastanak je održan dan nakon što je Tramp smenio šefa FBI Džejmsa Komia.

Ovakve vesti, po mišljenju analitičara, izazivaju strahovanja u pogledu trajanja njegova mandata i provođenja obećanih programa ekonomskih podsticajnih mera.

“Priča o Trampu i Rusiji verovatno je izazvala slabljenje dolara zbog stava da Tramp možda neće ostati dovoljno dugo da provede svoju poreznu reformu, koja je delom već uračunata u cenu dolara”, komentariše Adam Cole, valutni analitičar “RBC Capital Markets”.

Izvor:Agencije
Previous Pad prodaje evropskih vozila u aprilu
Next Dragoljub Rajić: Prosečne plate u Srbiji manje nego Malaviju, Kongu, Angoli...

You might also like

Berza

Beogradska berza: NIS u centru pažnje zbog objave rezultata, indeksi u crvenom

Tržište akcija danas je zabeležilo izuzetno skroman promet, uz lagani silazni trend repernog indeksa. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 267,8 miliona RSD (2,2 miliona EUR), zahvaljujući državnim obveznicama, dok

Svetske berze

Azijske berze: Investitori uzeli predah, indeksi blago pali

Na azijskim berzama se u sredu trguje oprezno jer se nakon snažnog rasta od početka godine indeksi na mnogim tržištima kreću na rekordnim nivoima, dok je vrednost dolara prema korpi valuta pala

Svetske berze

Azijske berze: Oprezna trgovina, obnovljeni strahovi od trgovinskog rata

Na azijskim berzama u petak se trguje oprezno jer su obnovljeni strahovi od trgovinskog rata između SAD-a i Kine, nakon što je američki predsednik Donald Trump predložio nove carine na